Ke zraněným zvířatům vyjíždíme 24 hodin denně. Nejčastějšími pacienty jsou ptáci, říká vedoucí Záchranné stanice v Jinonicích Veronika Kraslová

„Týká se to pouze volně žijících živočichů. Kdyby nám někdo chtěl zavolat se zatoulaným pejskem nebo kočičkou, tak je odkazujeme na městský útulek v Troji nebo do Měcholup,“ vysvětluje fungování stanice Veronika Kraslová.

Lesy hl. m. Prahy provozují Záchrannou stanici pro volně žijící živočichy od roku 2012. Od té doby už jich zde ošetřili skoro 40 tisíc.

„Až 75 procent zvířat, která se k nám dostávají, tvoří ptáci. V Praze je mnoho překážek, třeba skleněné budovy. V zimě se to týká i labutí. Narážejí do mostů nebo do tramvajových drátů, když se udělá odpoledne nebo k večeru mlha. Jsou to těžcí ptáci, nedokážou to zastavit a obrátit se a narazí do těch drátů,“ popisuje Veronika Kraslová.

Pokud člověk najde zraněné zvíře, může zavolat na pohotovostní nonstop linku 773 772 771. Personál záchranné stanice mu poradí, jak postupovat. V případě potřeby zvíře ve stanici ošetří a postarají se o něj do doby, než bude v takové kondici, aby mohlo být opět vypuštěno.

Po intenzivní léčbě musí ještě následovat další fáze nutná k uzdravení. „V podstatě jakékoli zvíře musí rehabilitovat. Když je třeba krkavec zraněný, má pochroumané křídlo, tak se dostává do rehabilitační voliéry. To křídlo musí posílit k tomu, aby mohl být vypuštěn do přírody. A tam se pozoruje, jestli k tomu léčení došlo správně.“

Nová stanice na obzoru

Díky rekonstrukci by se kapacita záchranné stanice měla zvýšit až na 10 tisíc živočichů. Stavba by měla trvat rok a půl. „Přesuneme se zatím do jiných prostor, a to do Zahradnictví Ďáblice. Příjem zvířat bude ale probíhat pořád stejně intenzivně,“ ujišťuje Veronika Kraslová.

Projekt nové stanice počítá například s rehabilitačním centrem pro vodní ptactvo, pro krkavce i pro velké šelmy. „Dále tam budeme mít dvě letové voliéry, ubikace na intenzivní péči a hlavní budovu, kde bude probíhat veterinární péče. Máme tam i operační sál a také JIP.“

Záchranná stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy je ráda za každou pomoc, uvítá noviny nebo časopisy jako podestýlku, textil do pelíšků, jídlo a přijímá i dobrovolníky.

Jak vypadal odchyt jezevce, který nedávno absolvovali? Jak rehabilituje ježek? A opravdu jim volají lidé i v noci? Poslechněte si celý rozhovor.

Související