Kina po covidu zachraňuje Avatar. Přepere Top Gun inflaci, nebo zkázu nespasí ani Indiana Jones?

25. leden 2023

Uplynulý rok 2022 byl po delší době prvním, který nebyl zásadně formován restrikcemi spojenými s pandemií. Jak se změnily divácké návyky českého publika, které trávilo dlouhé měsíce na VOD platformách? Sice už si můžeme užívat socializaci v kině, ale za dražší vstupné. S jakou návštěvností se setkaly multikina a jaký výhled mají menší kinosály?

„Avatar i Top Gun zachránily kino byznys obecně, neříkám, že zrovna ten náš. Avatar v menších kinech dává smysl, spíš když nepotřebujete, aby na vás stříkala voda,“ žertuje o přelomu let 2022 a 2023 v artových kinech Filip Linhart. Má na starosti propagaci kin jako Aero, Světozor a Bio Oko a tam loni diváky nejvíc zaujal festivalový hit Trojúhelník smutku režiséra Rubena Östlunda. I tento film ale nahrává aktuálnímu trendu. Navštěvovanější loni byly, a do budoucna asi i budou, hlavně komedie. „Romantické komedie, a nemyslím to nijak zle, zkrátka nenáročná česká filmová tvorba, lákají do kin opravdu značné množství lidí,“ potvrzuje tendenci publika bavit se Jan Bradáč za sítě multikin Cinestar.

Pro kina byl stále nejúspěšnější rok 2019. Pandemie pak zavřela publikum do soukromí, které ve velkém objevilo možnost dívat se na filmy a seriály online. „Historicky tady byla tendence vysvětlovat propady návštěvnosti hlavně technologií. Například v 50. a 60. letech kulminovala návštěvnost kin, a vysvětlovalo se to nástupem televize,“ říká Matěj Strnad z Národního filmového archivu. Sám ale vidí divácké návyky spíš v širších socioekonomických kontextech, jako jsou v 60. letech nově zavedené volné soboty, nástup chalupaření anebo rozvoj automobilizmu.

Jak může inflace snižovat dostupnost filmových zážitků? Poslechněte si celý příspěvek.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka