Kittchen byl krok k vlastní autenticitě, osvobodil jsem se od všech dobrých rad, říká Jakub König

28. únor 2022

„Dneska je trend, aby mladí umělci a autoři byli schopni se o sebe postarat i co se týče propagace a prodeje. A přestože s tím souhlasím a určitě bych to mohl podepsat, řekl bych, že to člověka může snadno odvést od toho nejdůležitějšího, což je on a jeho dílo. Tam se děje ta magie, vzrušení i interakce. Těm, kteří jsou zaseknutí, bych doporučil, aby vypustili všechny ostatní. Zjistěte, co s vámi dělá to, co máte rádi, a jak se přitom cítíte,” říká Jakub König.

Umělec Jakub König je dnes hudebník, spisovatel i malíř. Už na gymnáziu založil kapelu Obří broskev, která nakonec existovala 17 let. Dnes funguje v projektech Kittchen nebo Zvíře jménem Podzim. Po několika komiksových knihách vydal v loňském roce románový debut Vřeteno.

„V Obří broskvi jsem se pořád a trpělivě učil, že občas, když má člověk nějaký sen nebo představu, tak za ní musí jít i přes možný nesouhlas kolegů. Hledal jsem různé způsoby, jak udělat, aby kapela byla víc úspěšná a chodilo na ni víc lidí. Sledoval jsem, jak to dělají ostatní, a hodně jsem obepisoval rádia, lidi nebo novináře. Furt jsem to strašně tlačil. To bylo první období, které pro mě nakonec končilo deziluzí,“ popisuje Jakub.

„S Kittchenem přišlo obrovské osvobození od rad, co jsem nashromáždil během Obří broskve. Podařilo se mi to hodit za hlavu,“ říká. „Uvědomil jsem si, že když se přestanu opičit a stresovat z úspěšnějších kamarádů a budu se soustředit na to, co mě baví a zajímá, tak to skutečně může mít reálnou odezvu. Byl to krok k vlastní autenticitě,“ vysvětluje hudebník.

Jaké zkušenosti Jakub získal během působení v kapele Zvíře jménem Podzim? A jaké bylo poprvé odložit masku na koncertě? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.