Kjell Askildsen: Náhlá osvobozující myšlenka

5. prosinec 2020

Prozaik Kjell Askildsen je považován za jednoho z nejvýraznějších současných norských spisovatelů. Jeho tvorbu inspirovala francouzská existencialistická a absurdní literatura 50. a 60. let. Na Vltavě uvádíme cynicky humornou povídku s názvem Náhlá osvobozující myšlenka v podání Josefa Somra. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Josef Somr
Překlad: Veronika Dudková
Režie: Ivan Chrz
Natočeno: v roce 2008

Kjell Askildsen debutoval v roce 1953 sbírkou povídek Odteďka tě budu doprovázet až domů, která kvůli několika erotickým pasážím vzbudila v jeho rodném, konzervativním jihonorském městě Mandalu veřejné pohoršení. Po několika ne příliš vydařených prózách se autor nejprve odmlčí, ovšem následně se pevně usazuje v povídkovém žánru a v roce 1966 vychází jeho sbírka Kulisy.

Pro většinu Askildsenových próz je typická detailní jazyková propracovanost, tematická sevřenost, jakož i minimalistický jazyk a autor tu vystupuje jako výborný psycholog. Ústředním tématem jeho textů, které mu během let vynesly i řadu významných ocenění, je problém mezilidské komunikace a koncentrované zobrazení obnažených existenciálních situací.

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.