Kladrubský hřebčín je na seznamu UNESCO

6. červenec 2019

Národní hřebčín Kladruby nad Labem dnes rozšířil seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Rozhodli o tom delegáti organizace na zasedání v ázerbájdžánském Baku.

Národní hřebčín Kladruby nad Labem je na seznamu i přes to, že ještě v květnu pardubické hejtmanství uvedlo, že si na rozhodnutí komise musí počkat až do příštího roku, kvůli neúplné dokumentaci. Ale už v květnu místo splnilo dvě ze tří podmínek.

ČTK informaci za kladrubský hřebčín potvrdil i jeho ředitel Jiří Machek. Hřebčín ale musí do prosince 2020 splnit několik podmínek a výbor přidal i několik doporučení. "Podmínky pro nás nejsou nic překvapujícího. Počítáme s tím, že většinu z nich splníme do konce letošního roku," uvedl Machek a dodal, že o zapsání se mělo původně hlasovat až příští rok.

O několik chvil dříve delegáti schválili také zapsání také Hornického regionu Erzgebirge/Krušnohoří, které Česko nominovalo společně s Německem. Česká republika si tak dnes připsala dva nové zápisy. Celkem se na našem území nachází už 14 lokalit na seznamu UNESCO.

autoři: Ladislav Novák , nov
Spustit audio

Související