Kladrubský hřebčín otevírá po rekonstrukci stáje v Heřmanově Městci

1. duben 2023 09:35

Cihly na míru, hodiny, které je třeba každý den natahovat a nablýskané postroje staré 150 let. V Heřmanově Městci na Chrudimsku skončila obnova stájí, které ve městě nechal postavit rod Kinských. Moderní konírna v novorománském stylu se ale postupem času skoro rozpadla. Teď je po dvouleté rekonstrukci zase ve formě.

Národní hřebčín Kladruby nad Labem dnes zahajuje návštěvnickou sezonu, novinkou bude  právě prohlídka opravených stájí v Heřmanově Městci nebo výstava na rozhledně.

Čtěte také

„Během velikonočních svátků 8. dubna čeká hřebčín první venkovní akce letošní sezony, a to jednodenní závody spřežení v Hřebčíně Slatiňany a zámeckém parku Slatiňany. O téměř dva týdny později proběhnou v Kladrubech nad Labem každoroční mezinárodní závody spřežení Rudolfův pohár,“ uvedla mluvčí hřebčína Kristina Chaloupková.

Novinkou letošního ročníku je zařazení mezinárodní soutěže čtyřspřeží do Světového poháru. Poslední květnová sobota bude tradičně patřit Dni starokladrubského koně. Diváci uvidí koně v zápřeži nebo chovatelské ukázky.

Začátkem srpna bude v Heřmanově Městci mistrovství České republiky spřežení. Významnou akcí bude i sedmý ročník zábavního rodinného odpoledne Kladruby naruby. „Ani v letošním roce nebudou chybět u návštěvníků velice oblíbené komentované projížďky Krajinou UNESCO, které se letos budou nově konat pravidelně každý měsíc,“ uvedla Chaloupková.

Hřebčíny v Kladrubech a Slatiňanech budou otevřené do 31. října každý den kromě pondělků. K tomu se po dvouleté rekonstrukci otevřou výcvikové stáje v Heřmanově Městci, které budou pro veřejnost otevřeny od pátku do neděle.

Stáje anglického střihu

„Vzhled stájí jistě ovlivnil více než pozitivní vztah rodiny Kinských k Anglii a jejich nadšení pro vše anglické související s chovem koní a jezdectvím. Historie neznalý návštěvník může mít proto ne náhodou pocit, že se ocitl nikoli v Heřmanově Městci, ale v tradiční dostihové stáji kdesi na anglickém venkově,“ řekl ředitel hřebčína Jiří Machek.

Novou podobu získala i kladrubská rozhledna. „Po výstupu 87 schodů čeká návštěvníky odměna v podobě nejen výhledu na kladrubský hřebčín z ptačí perspektivy, ale také zhlédnutí nové výstavy s názvem Vyhlídka do minulosti,“ zve náměstek ředitele pro právní služby a styk s veřejností Jiří Šlesarik.

Národní hřebčín patří mezi nejstarší velké chovy koní na světě. Původní koňskou oboru nechal císař Rudolf II. povýšit na císařský dvorní hřebčín v roce 1579. Od roku 2002 je chovné stádo starokladrubských běloušů s celým komplexem hřebčína národní kulturní památkou. Od roku 2019 je krajina pro chov a výcvik ceremoniálních kočárových koní v Kladrubech zapsaná na seznam UNESCO. Hřebčín ve Slatiňanech je domovem starokladrubských vraníků.

autoři: Josef Kopecký , pta | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio

Související