Klasické streamy jsou nuda. PAF nabídne alternativní přenos programu online i ve fyzickém prostředí

30. listopad 2020

Ve čtvrtek 3. prosince začíná Přehlídka filmové animace a současného umění PAF Olomouc. Poslechněte si, jak bude festival letos vypadat a jaký pohled na svět přináší soutěž Jiné vize.

Letošní ročník festivalu PAF Olomouc proběhne od 3. do 6. prosince. Tak jako velká část letošních kulturních aktivit, i PAF se musel přizpůsobit pandemickým podmínkám. Proto se festival odehraje v několika souvisejících programových větvích. Ty vznikaly průběžně jako scénáře možností, které se měnily a bortily – skoro jako domino, vysvětluje jeden z kurátorů festivalu Martin Mazanec.

Na jaře jsme skoro až euforicky sledovali nejrůznější streamy a online umělecké interakce. Teď to spíš střídá beznaděj. Všichni jsme dost přesyceni.
Martin Mazanec

Don't Be Dam[n], Štěpán Krahulec Fanny Chaiyarach David Střeleček

Fanoušci se letos mohou těšit na online sekci programu, která nabyla téměř rádiově-televizní podoby. „Důležité pro nás bylo, aby si diváci mohli pustit program i jako kulisu do uší k jiným činnostem. Asi sedmdesát procent programu by mělo jít konzumovat tímhle způsobem,“ popisuje online sekci programu kurátor Martin Mazanec.

Musíme přehodnotit současnou pozici člověka vůči ostatním druhům. Nejsme středobod vesmíru.
Tina Poliačková

V rámci festivalu se také každoročně koná přehlídka a soutěž děl českého pohyblivého obrazu Jiné vize CZ 2020. Tentokrát finalisty vybralo kurátorské duo: Tina Poliačková a Lumír Nykl. „Vybraná desítka videí vychází z krizí, kterým dnes čelíme. Ať už jde o kulturně společenské problémy nebo environmentální hrozby. Díla svébytně reflektují naši budoucnost a současnost i z jiných než nutně lidských perspektiv,“ vysvětlují oba kurátoři.

Tina Poliačková a Lumír Nykl – Kurátoři Jiných vizí CZ 2020

Finalisté Jiných vizí se přiklánějí k fikčnímu vyprávění a k nastolování nových fikčních světů, které si berou motivy z pohádek a sci-fi.
Lumír Nykl

Způsob prezentace vybraných videích vyřešili oba kurátoři spoluprací s umělcem a grafikem Olbramem Pavlíčkem, který pro Jiné vize vytvořil vizuál a web inspirovaný herním prostředím. „Nechtěli jsme simulovat pseudo videoherní pohled z první osoby. Místo toho jsme si z gamingu vzali něco jiného – rozhraní výběru děl odkazující na weapon wheel, skrz které má divák možnost si vybrat bez předem dané hierarchie.“

Zrcadlový portrét | Billy Bultheel | PAF Olomouc 2020

Vánoční koncerty v kostele jsou zvláštní. V západní kultuře jsou běžné, ale mimo tento region musí působit prapodivně.
Billy Bultheel

Billy Bultheel, hudební skladatel a performer známý úzkou spoluprací s oceňovanou německou umělkyní Anne Imhof, pro kterou skládal hudbu například k jejím dílům Faust a Angst, je jedním z mála umělců, který bude v rámci PAFu živě performovat přímo v Olomouci. V Barokní kapli Božího těla proběhne živý stream jeho hudební performance. Kaple se tak stane jakousi scénou pro film.

Pořad připravila: Alžběta Kvasničková
Hudbu vybral: Miloš Hroch
Spustit audio

Související