Klatovská transfuzní stanice se loučí s rekordmanem. Absolvoval téměř 500 odběrů

9. únor 2023 17:10, aktualizováno

Klatovská transfuzní stanice se rozloučila se svým rekordním dárcem Václavem Pikešem. Ten na stanici docházel pravidelně 30 let a absolvoval 475 bezpříspěvkových odběrů.

Václav Pikeš se synem

„Já vlastně nesnáším pohled na krev,“ přiznává s úsměvem Václav Pikeš. „Proto jsem se k prvnímu odběru dlouho odhodlával. Ale nakonec jsem se překonal a časem si zvykl, jen jsem se zkrátka na místo vpichu nedíval.“

První odběr absolvoval pan Václav v roce 1993. Během následujících 30 let jich přibylo ještě 474 – daroval celkem 406krát plazmu a 69krát krev. Ač mu do věkového limitu 65 let, do kdy by směl darovat, chybí ještě rok a půl, kulatých 500 odběrů se mu už dosáhnout nepodaří. Zastihly ho totiž zdravotní obtíže. „Musím začít brát léky na ředění krve, takže s dárcovstvím je bohužel konec,“ vysvětluje pan Václav.

Vedoucí lékařka Jana Zítková se speciálním dárkem

Jak uvádí vedoucí lékařka transfuzní stanice Jana Zítková, takový poctivý pravidelný dárce se opravdu jen tak nevidí. Václav Pikeš navíc dárcovství propagoval i ve svém okolí, což bylo pro stanici přínosné. Nyní po něm pochodeň převezme syn Martin.

Transfuzní stanice po celé České republice stále hledají nové dárce, hlavně ty mladé. Věkový průměr těch stávajících je totiž kolem 50 let, to znamená, že nejpozději za 15 let musí být z registru vyřazeni.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio