Klatovské rybářství už zahájilo letošní výlovy. Zatím jen na menších rybnících

12. říjen 2018 12:15
Zprávy

Pokud v těchto dnech projíždíte kolem rybníků, určitě jste si už všimli, že v některých voda pomalu ubývá. Teď už to není horkem, ale záměrně. Začaly totiž podzimní výlovy.

Klatovské rybářství zahájilo výlovy tento týden. „Jedeme od rybníků s menšími obsádkami. Končit budeme přibližně kolem 20. listopadu. Letošní rok řešíme spíše to, jak bychom mohli hospodařit s vodou, protože nejenom my, ale i naši kolegové, jsme měli s vodou a množstvím srážek velké problémy v průběhu letošní vegetace,“ řekl ředitel Klatovského rybářství Václav Voráček.

Nedostatek vody se dotkne také sádkování. „My nemáme tak vydatné zdroje vody na sádky a spíše se snažíme s vodou, která nám tam přitéká, hospodařit tak, abychom byli schopní ryby usádkovat až do předvánočního období. V praxi to znamená, že budeme muset na sádkách omezit průtoky vody. Dále budeme muset nastavit způsob lovení a šetřit s každou kapkou vody. To znamená postupovat od výše položených rybníků až po ty níže položené,“ vysvětlil Václav Voráček.

Ryby jsou v dobré kondici

Podle kontrolních odlovů jsou ryby v dobré kondici s bezproblémovým zdravotním stavem. Podle Václava Voráčka rybáři spíše naráželi na problémy s nedostatkem kyslíku. Jak to bude s velikostí ryb, zatím rybáři nedokážou říct. Přesnější informace budou mít až po slovení zhruba jedné třetiny rybníků.

Václav Voráček ale potvrdil, že dodávka vánočních ryb by měla pokrýt požadavky spotřebitelů. To jak se bude vyvíjet cena vánočního kapra, ale odhadovat nechtěl.

Klatovské rybářství hospodaří na zhruba 400 rybnících v Plzeňském kraji a na podzim plánuje 200 výlovů. Mezi divácky atraktivní patří například rybník Široký na jižním Plzeňsku, který se bude lovit 23. října. Na Domažlicku to bude 11. listopadu třeba rybník Mezholezský a na Klatovsku například rybník Kovčín, jenž se bude lovit 30. a 31. října a také Hnačov. Ten se jako jediný bude lovit v sobotu, a to 27. října.

U všech výlovů si lidé mohou koupit čerstvou rybu přímo na hrázi.

autoři: Jitka Englová , jik
Spustit audio