Klatovy si připomínají Den válečných veteránů

6. listopad 2018 11:57

Společnost pro moderní dějiny Klatovska s dalšími pořadateli chystají v Klatovech ke Dni válečných veteránů koncert, pietní akt či besedu.

Sbírka na pomoc válečným veteránům probíhá od začátku listopadu po celé České republice. Prodejem vlčích máků se do akce zapojila i města v Plzeňském kraji jako například Plzeň, Domažlice, Rokycany nebo právě Klatovy. Tam mohou zájemci přispět do kasiček v městském informačním centru nebo v café Jednorožec. Za libovolný příspěvek dostanou květ vlčího máku, což je symbol válečných veteránů. Tento látkový květ pak můžou nosit na svém oblečení až do neděle, kdy je Den válečných veteránů.

Sbírku celorepublikově organizuje Post Bellum a výtěžek této sbírky se používá na natáčení dokumentů o válčených veteránech minulých i současných. Všechny příběhy pak budou nebo už i jsou k dispozici na portálu Paměť národa, kde si je každý může poslechnout.

První akce v Klatovech se koná už zítra 7. listopadu v café Jednorožec, kde Vilém Hynek ze spolku Vlčí Máky posluchačům přiblíží, jak vypadá současná péče o válečné veterány, v čem je dobrá a naopak, co by se na ní mohlo změnit. Přednáška začne v 19 hodin.

Památku válečných veteránů uctí tradiční pietní akt

V pátek pak bude tradiční pietní akt, ale poprvé u nového památníku obětem první světové války v sadech Pod Valy. A po delší době bude také přístupná bývalá vězeňská kaple klatovského soudu, kde bude od 17 a od 19 hodin koncert skupiny Sentiment. 

Den válečných veteránů připadá na 11. listopad, je to tedy den, kdy skončila první světová válka. A zároveň je to den, kdy lidé v mnoha zemích světa nosí na svém oblečení květ vlčího máku. Tento symbol má původ ve slavné básni z roku 1915, kterou napsal kanadský lékař, podplukovník John McCrae. Ta báseň se jmenuje Na Flanderských polích, a vlastně pojednává o tom, že na místě, kde byly tuhé boje a leží tam spousty mladých mužů, kvetly a dál pokvetou divoké vlčí máky.

Přispět do sbírky je možné osobně do kasičky nebo i on-line. Bližší informace najdou zájemci na webu Paměti národa.

autoři: Jitka Englová , jik
Spustit audio