Klavírista Ivo Kahánek mimořádným sólistou SOČRu. V přímém přenosu zahraje virtuózní skladbu Richarda Strausse

28. listopad 2022

V pondělí 28. listopadu v 19:30 si můžete na Vltavě naladit přímý přenos koncertu Symfonického orchestru Českého rozhlasu z pražského Rudolfina. Pod taktovkou amerického dirigenta Johna Axelroda zazní hudba Ericha Wolfganga Korngolda – suita z hudby k filmu Dobrodružství Robina Hooda a Symfonie in Fis. Na programu je ale také Burleska pro klavír a orchestr d moll od Richarda Strausse. 

Čtěte také

V té se jako sólista představí klavírista Ivo Kahánek. „Tato skladba není virtuózní v tom smyslu, jako je třeba Čajkovského koncert, který mimochodem vznikl deset let před ní, ale je tam spousta takových opravdu scherzových, žertovných věcí, je tam velmi rychlé střídání harmonií, jsou tam různé rychlé obraty, skoky… a všechno to musí působit v takové valčíkové lehkosti a nadnesenosti,“ uvedl v ranní Mozaice Kahánek. 

Burleska pro klavír a orchestr d moll spadá do Straussových mladých let. V době komponování mu bylo 21 let. Nepřekvapuje proto, že její poslech může upomínat na přední tvůrce hudebního romantismu, ale probleskuje v ní i rodící se umění budoucího mistra instrumentace. Jednovětou Burlesku s pěknými valčíkovými epizodami napsal Strauss pro pianistu a dirigenta Hanse von Bülowa, který však skladbu příkře odmítl jako příliš nekonvenční a nehratelnou. Strauss ji proto později přepracoval do finální podoby, ve které je uváděna i dnes.

autor: Daniel Jäger
Spustit audio

Související