Klement Lukeš, slepý organizátor českého samizdatu

4. listopad 2021

Před 95 lety se narodil Klement Lukeš – muž, který od dětství neviděl, přesto dokázal po roce 1978 zorganizovat fungující síť výroby a distribuce samizdatových publikací. A nejen to: zakázané knížky dokonce nechával nahrávat a nahrávky posílal zrakově postiženým. V pořadu Portréty ho připomenou Petra Loučová a David Hertl.

Ačkoli byl Lukeš nevidomý, byl od 70. let jedním z nejaktivnějších bojovníků proti totalitě: organizoval distribuci samizdatové literatury a mezi prvními podepsal Chartu 77.

Po absolvování základní školy pro nevidomé se Lukeš vyučil košíkářem a ladičem klavírů. Vystudoval Vysokou školu politickou a sociální v Praze a začal pracovat jako lektor a konzultant v Poradně a studovně marxismu-leninismu.

Čtěte také

Seznámil se se všemi významnými osobnostmi ve vedení KSČ.

V roce 1961 byl zatčen a vyšetřován v souvislosti s připravovaným procesem se skupinou „Lukeš a spol.“ pro údajnou špionáž ve prospěch Jugoslávie a následně byl vyloučen z KSČ. Místo soudu mu byla zakázána jakákoli činnost v oblasti duševní práce a pobyt v Praze.

Po návratu do Prahy v polovině 60. let byl se stal bibliografem ve Slepecké knihovně v Praze. V roce 1968 se nakrátko stal ředitelem Institutu pro studium politických věd, odkud odešel do Ústavu pro výzkum veřejného mínění při Akademii věd.

Propustili jej v roce 1973 a do roku 1989 byl zaměstnán ve výrobním družstvu invalidů. V jeho bytě v Praze v Celetné ulici se organizovalo rozmnožování a distribuce samizdatu.

Čtěte také

Důležitou spolupracovnicí byla Vlasta Lenská, která opsala desítky knižních titulů, jednou z písařek byla také Blanka Císařovská, která později řekla, že Lukeš byl literaturou posedlý a „byl jedním z předních organizátorů pražského samizdatu“.

Jeho přítel Josef Smýkal řekl: „Měl mnoho přátel z intelektuálních a uměleckých kruhů. Chodili k němu do bytu, pomáhali mu pracovat. Někteří z nich taky načítali dostupné samizdaty, kterých bylo dost. Ale práce s natáčením byla zdlouhavá... Navrhl jsem, abychom tyto nahrávky poskytovali mým mimopražským spolehlivým přátelům.“

V posledních letech života Lukeš aktivně působil ve Výboru dobré vůle Olgy Havlové. Klement Lukeš zemřel v den svých 74. narozenin 2. listopadu 2000 v Praze na selhání srdce. Pět dní před smrtí převzal z rukou tehdejšího prezidenta Václava Havla vyznamenání za zásluhy o stát.

Celý příběh si poslechněte v premiéře pořadu, který najdete v audiozáznamu.

autor: David Hertl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.