Klimatické změny mění chování zvířat. Obyvatele jihovýchodní Asie začali ohrožovat nebezpeční hadi

V Thajsku, Malajsii nebo Indonésii prudce přibývá případů, kdy se lidem dostávají do bytů nebezpeční hadi, které tam vyplaví přívalové deště. V thajské metropoli proto funguje speciální odchytová služba. Práce má tolik, že shání stále nové a nové zaměstnance. S několika z nich si povídal zpravodaj David Jakš.

Po prudkém dešti před pár týdny objevili hasiči ve vzduchotechnice jednoho obchodního domu živou čtyřmetrovou krajtu. Stáhla se tam za krysami a potkany, které vyhnal přívalový déšť. V trubkách je horko a vlhko a had tam měl ideální podmínky k životu – jen pár metrů nad hlavami zákazníků.

Vody, tepla a potravy je v Bangkoku po celý rok dost. A to jsou ideální podmínky pro přežití takzvaných barmánských pythonů

Po každém větším dešti nám lidé hlásí, že mají nějakého hada v domě. Nejčastěji se do bytu dostanou odpadem z toalety, vyplaví je tam vzedmutá vody. Měli by nás okamžitě zavolat a nezkoušet hada sami chytit,“ vysvětluje jeden z členů speciálního družstva bangkokských hasičů.

Nebezpeční sousedé

Čtěte takéKorálovec zapotitlánský: čeští zoologové vyfotili v Mexiku jako první jednoho z nejvzácnějších hadů

Zatímco v městských parcích žijí v korunách stromů známí zelení hadi, takzvané bojgy, kanalizace a vodní kanály jsou zase oblíbenou dopravní cestou barmanských pythonů. To je skupina škrtičů, kterým se ve městě daří – nejčastěji je to krajta tmavá,“ říká herpetolog Taksa Vejsá Račapún z Pasteurova institutu v Bangkoku

Mají tu dost potravy, protože loví hlavně krysy, potkany, také kočky a varany. Ti největší pythoni skutečně mohou zaútočit i na člověka,“ dodává s tím, že mnohem nebezpečnější je ale setkání s obávanou kobrou.

V Thajsku zemře každý dvacátý, v Barmě každý třetí

Jed, potřebný k výrobě hadího séra, odebírají pracovníci Pasteurova institutu hadům denně

Prudký jed kobry monoklové, kobry královské nebo malajské zmije může zabít i zdravého člověka za pár minut. V Thajsku hadi každý rok uštknou přibližně deset tisíc lidí. Smrtí končí maximálně pět procent případů. V sousední Barmě je situace mnohem horší, tam zemře až třetina uštknutých lidí,“ vypočítává pan Račapún.

Hlavním důvodem je vysoká úroveň thajského zdravotnictví a fakt, že i malé nemocnice v odlehlých horských oblastech mají zásoby různých typů sér. Thajsko je světovou velmocí ve výrobě i exportu sér proti hadímu uštknutí. Tyto život zachraňující látky se odtud dovážejí i do Česka.

Továrna na sérum

Jsme druhým nejstarším zařízením na světě, kde se chovají jedovaté druhy, aby se z jejich jedu vyrábělo sérum. Delší tradici už má jen Institut v Brazílii,“ vypráví mi trpělivě Saranya Wangcharoentrakul mezi nasvícenými teráriii Pasteurova ústavu v Bangkoku.

Potřebujeme univerzální protijed, volají lékaři ze subsaharské Afriky. Tisíce lidí umírají zbytečně

Mamba patří mezi nejjedovatější hady, její jed způsobuje nervovou paralýzu. Postižený pacient umírá velmi rychle

Světová zdravotnická organizace zařadila uštknutí hadem mezi opomíjené tropické nemoci. Ročně totiž usmrtí na 125 tisíc lidí, především v zemích rovníkové Afriky, kde chybí protiléky. Nové opatření by mělo pomoci vývoji a distribuci univerzálního protijedu.

V tom pravém leží nehybně stočená kobra siamská, která je schopna svůj prudký plivnout člověku do očí naprosto neomylně až ze vzdálenosti tří metrů. V levém zase kobra královská – pro Thajce král všech hadů, který nedávno znovu šokoval celou zem.

S kobrou pod peřinou

Ráno našla babička svou vnučku v posteli mrtvou. Když odkryla deku, dívka měla u nohou stočenou živou kobru. Had v noci vlezl do domu a dívku smrtelně uštkl. Tragédií je i to, že ta žena vychovávala vnučku od narození, obě měly vlastně jen sebe,“ vypráví smutný příběh paní Saranya.

V buddhistické mytologii přitom hadi mají paradoxně velmi dobrou pověst a pomáhají nejen lidem, ale i samotnému Buddhovi.

autoři: David Jakš , and
Spustit audio

Související