Klymčiw uvažuje o konci dakarské kariéry

16. leden 2017

Do cíle 39. ročníku Rallye Dakar v Buenos Aires dojelo deset českých strojů. Na start v paraguajském Asunciónu se jich přitom postavilo čtrnáct. Nejvýrazněji z Čechů se do historie tohoto ročníku zapsali pilot auta Martin Prokop a motorkář Ondřej Klymčiw. Zatímco jeden už plánuje účast v příštím roce, druhý překvapivě zvažuje konec dakarské kariéry.

Martin Prokop byl letos kousek od výraznějšího úspěchu, než je jedenácté místo v celkovém pořadí aut. Stačilo, aby s navigátorkou neminuli jeden z povinných průjezdních bodů, tedy dakarskou řečí way pointů, a byli v desítce nejrychlejších aut na Rallye Dakar.

„Jenom ten way point nás připravil o sedmé místo. Na druhou stranu bychom trochu přišli o motivaci se vracet zpět a zkoušet se zlepšit, protože sedmé místo je fakt asi maximum, co se dá dokázat s vlastním strojem a proti továrním týmům. Takže je to vlastně dobře a máme motivaci na příště. Pořád v tom terénu nejedu dobře a auto má taky spoustu vychytávek, které se dají zlepšit. Takže nakonec všechno dobré,“ odjíždí z Buenos Aires s plány na další dakarský ročník Martin Prokop.

V jiné náladě dojel do cíle motorkář Ondřej Klymčiw. Mrzelo ho, že se nedokázal probojovat mezi deset nejrychlejších jezdců. I když dvanácté místo je v této nabité kategorii v českých podmínkách mimořádný úspěch, uvažoval po průjezdu cílem o konci své dakarské kariéry. „Musím si srovnat nějaké životní priority, jestli vůbec budu příští rok pokračovat. Nechci riskovat úplně všechno, protože být na předních pozicích, znamená riskovat úplně všechno.“

Ondřeje Klymčiva navíc možná čeká další operace kyčle zraněné při loňském těžkém pádu na Rallye Dakar. Má ji zpevněnou materiálem, který možná bude muset ven. „Uvidíme po návratu. Těším se, že pojedu na chalupu. Tam si odpočinu, budu házet sníh a nebudu nad ničím přemýšlet. Nechám to pak na lékařích, jak se rozhodnou. Kyčel byla úplně ten nejmenší problém tohoto Dakaru. Za mě s tím zatím problém není. Uvidíme, je to ve hvězdách.“ Nemá zatím jasno o další operaci a své dakarské budoucnosti motorkář Ondřej Klymčiw.

Spustit audio