Kniha Hugo Fritsche Bylo mi 13 je věnovaná česko německým vztahům

11. březen 2005

Česko německé vztahy za druhé světové války a těsně po ní jsou tématem nové knihy pamětí spisovatele Hugo Fritsche Bylo mi 13. Kniha vypráví čtyři velmi dramatické osudy lidí, které válka zasáhla v tom nejcitlivějším životním období - v dětství nebo v ranném mládí. Dnes je těmto lidem 70, 80 let a chtějí se čtenáři o tyto své zážitky podělit. Kniha se křtila 9. března v Polanově síni Knihovny města Plzně. Vyšla loni na podzim v plzeňském nakladatelství Grafia.

Nyní sedmdesátiletý Fritsch prožil dětství v Čechách. Bylo mu 12 let, když jeho rodina byla odsunuta z Čech. Při transportu o rodinu přišel a stal se dítětem Červeného kříže. Jak sám řekl, své vzpomínky sepsal proto, že se jeho děti ani vnoučata o vyhnání Němců a podobných osudech ve škole neučily. Kniha měla být původně věnována pouze jim. Teprve na naléhání bývalých spolužáků se Fritsch rozhodl své i jejich vzpomínky publikovat.

Logo

Čtyři pamětníci, dnes sedmdesátníci, vyprávějí v knize svůj příběh tak, jak si ho z válečných let pamatují. Knihu zároveň doplňují rozhovory s nimi. Čtenáře čeká vyprávění, jak německý chlapec přišel při odsunu o celou rodinu, nebo o mladíkovi, na jehož dospívání se podepsal koncentrační tábor. Kniha přináší i příběh českého děvčete, které při odsunu z pohraničí ztratilo kamarádku i iluze, a vzpomínky mladého komunisty, jenž se účastnil odsunu Němců.

Spustit audio