Knoflík za desetník

15. červenec 2003

31.října budeme moci naposledy při placení použít desetníky a dvacetníky. Pak tyto mince z oběhu definitivně zmizí. Většina z nás se zřejmě těší, že tyto titěrné mince nebude muset v peněžence nosit.

Ještě se 108-krát vyspíme a budeme bez desetníků a dvacetníků. Hurá? Těžko říct. Možná je to jedno. Bývaly tady i pětníky a jednohaléřům - kde těm je konec?! Zdobí sbírky numismatiků. Nejspíš. Nejsem kdovíjaký pamětník, ale zažil jsem mince socialistické a jejich federální varianty. Když přišly ty současné, záhy jsem pochopil, že dvacetikoruna má hodnotu dřívějšího bůra. Velikostí si spolu rozhodně nezadaly. Podoba stávajícího desetníku pak sama nabídla otázku, zda tak náhodou tento titěrný peníz není na světě poněkud zbytečně navíc. Zda se vůbec výroba této mince vyplatí? A kolik desetníků stojí výroba dvacetníku? O jejich nadbytečnosti měla centrální banka podle mne rozhodnout už dávno. Denně se o tom přesvědčuji na ulici, když pozoruji osudy těchto zatoulaných minimincí. Už jen málokomu se chce pro ten kousek kovu ohnout záda, pokud ho vůbec uvidí. Já osobně se na "konec desetníků v Čechách" docela těším. Jednak mi přestane nebezpečně bobtnat zadní kapsa u kalhot, ale především si budu moci konečně na košili zcela legálně našít velmi originální a přitom tak levné knoflíky. Teď ještě nemohu - ale už jen 108-krát se vyspím a už to nebude trestné...

autor: tif
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.