Kobrleho Vivaldi a Pokorného Piazzolla

6. červen 2022

Atmosféra Čtvera ročních dob ovládne poslední koncert, který v rámci probíhající sezony pořádají rozhlasoví symfonikové v Anežském klášteře. Koncertní mistr SOČRu Vlastimil Kobrle přednese sólo v populárním cyklu Antonia Vivaldiho, vedoucí skupiny II. houslí David Pokorný nás pak skrze hudbu Ástora Piazzolly přenese do Buenos Aires. Atraktivní program vysílá v pondělí 6. června přímým přenosem ČRo Vltava.

Čtveřici houslových koncertů známých jako Čtvero ročních dob věnoval Vivaldi svému významnému mecenáši hraběti Václavu Morzinovi. Inspiraci skladatel čerpal v souboru sonetů, vepsaných do partitury a použitých za předlohu ke zvukomalebné charakteristice, jako je kupř. zpěv ptáků, letní bouře, mrazivý den nebo praskání ohně v krbu.

Vlastimil Kobrle je pro tuto kompozici ideálním interpretem – ostatně před svým angažmá v SOČRu působil pět let jako koncertní mistr v Sukově komorním orchestru, profiloval se tady rovněž jako sólista a intenzivně spolupracoval s Josefem Sukem. Komorní hudba je pro Vlastimila Kobrleho dodnes nedílnou součástí uměleckého života.

Vlastimil Kobrle a David Pokorný

Za titulem Čtvero ročních dob v Buenos Aires se skrývá série tang zachycujících atmosféru metropole v různých dobách roku. Argentinec s italskými kořeny Ástor Piazzolla, skladatel, aranžér a virtuózní hráč na bandoneon, promítl do tradičního žánru s nezaměnitelným rytmem a náladou rovněž moderní západní vlivy jazzu a avantgardní klasiky. Úprava pro housle a smyčcový orchestr, která obsazením zrcadlí Vivaldiho Čtvero ročních dob, je pak dílem Rusa Leonida Desjatnikova, mimo jiné skladatele četných partitur filmové hudby.

Ani pro tuto hudbu jsme nemohli zvolit lepšího interpreta. Talent Davida Pokorného se projevuje od útlého dětství a jeho dnešní zralé muzikantství i strhující nadšení se uplatňují jak na půdě SOČRu, kde je vedoucím skupiny druhých houslí, tak na koncertech a nahrávkách nadžánrového ansámblu Epoque Quartet, jehož je David Pokorný od roku 2008 primáriem.

PROGRAM

Antonio Vivaldi
Čtvero ročních dob (Le quattro stagioni)
Ástor Piazzolla
Čtvero ročních dob v Buenos Aires (Cuatro Estaciones Porteñas)


Symfonický orchestr Českého rozhlasu
Vlastimil Kobrle – housle
David Pokorný – housle

autor: SOČR
Spustit audio

Související

CD SOČRu v e-shopu