Kočky nejsou lhostejné. V přítomnosti člověka se cítí bezpečně, tvrdí studie

25. září 2019

Vědci z Oregonu podrobili experimentu koťata s jejich páníčky. A z výsledků prý vyplývá, že i kočky si ke člověku vytvářejí emoční vazbu.

Takzvaná „bezpečná vazba“, jak vztah koček k lidem výzkumníci označili, se vyznačuje tím, že se zvířata cítí v přítomnosti lidí klidněji a bezpečněji.

Čtěte také

Experimentu podrobili celkem 70 koťat. Každé mládě bylo nejprve v místnosti se svým doprovodem. Člověk pak na chvíli odešel a znovu se vrátil. Odborníci přitom sledovali chování zvířat.

Výsledky naznačují, že více než 60 % koťat bylo v přítomnosti člověka klidnější. Vědci tak dospěli k závěru, že společenské schopnosti koček se obecně podceňují.

S oregonskými výzkumníky ale nesouhlasí například profesor Daniel Mills z University of Lincoln. Ten sice v existenci vazby mezi kočkou a člověkem věří, má ale za to, že způsob experimentu byl chybný.

autoři: Ladislav Novák , marz
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.