Kočky, vikingové a vojenský puč v přímém přenosu. Nejlepší memy roku 2021

23. prosinec 2021
Fenomem

Sklizeň memů byla v roce 2021 pořádná a ani padesát dílů Fenomemu nezvládlo pokrýt všechno. Teď máme naštěstí ještě jednu šanci si rok v memech zrekapitulovat a vyhlásit ty nejlepší ve třech kategoriích.

Fenomem sice končí, ale memová kultura žije vesele dál. A daří se jí víc než dobře! Pojďme si tedy na závěr nostalgicky zavzpomínat, komu se v uplynulých měsících podařilo ovládnout internet.

Nejlepší tvůrci virálů

3. místo
Mini Khabib alias Hasbulla Magomedov

2. místo
Khaby Lame

1. místo
Kočka Mia, kterou baví přecházet různé překážkové dráhy. Její majitel ji u toho natáčí a jedno video, na němž Mia the Cat překonává dráhu z plastových skleniček, se na TikToku přehrálo 184milionkrát.

 

Hrdinové memů – lidé

3. místo
Bernie Sanders a jeho palčáky

2. místo
Příznivci prezidenta Trumpa a fanoušci konspiračních teorií, kteří „dobyli“ americký Kapitol

1. místo
Cvičitelka z Myanmaru, která při instruktáži nevědomky natočila armádu provádějící vojenský převrat v její zemi. Instruktorka jménem Khing Hnin Wai natáčela svá videa každý den na hlavním náměstí města Nepjito a na začátku února zachytila, jak rebelové převzali v její zemi vládu. Tříminutové video pak internet.

 

Myanmar Meme

 

Hrdinové memů – věci

3. místo
Hořící oceán z Mexického zálivu

2. místo
Umělá inteligence

1. místo
Kontejnerová dopravní loď Ever Given, která na konci března uvízla v Suezském kanálu, její fotky zaplavily internet a staly se zdrojem spousty memů. Obrázek zpříčené obří lodi, kterou se bagry snaží vyprostit z malého přístavu, se dost možná stane symbolem roku 2021, kde jsme měli také trochu pocit nedobrovolného zaseknutí v jednom momentě.

Ever Given Meme
Ever Given Meme

Poslechněte si poslední vydání rubriky Fenomem a zjistíte, které memy nám v uplynulých dvanácti měsících přišly nejlepší. Proč internet zaujala cvičitelka v Myanmaru? Která kočka bavila svět na TikToku v roce 2021? A co symbolizuje zaseknutá loď Ever Given v Suezském průplavu?

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka