Kofola: S nedostatkem kofeinu se při výrobě nepočítalo. Zužitkovaly se saze

Červená malinovka, nebo žlutá citronáda. Jiná limonáda v 60. letech k dostání nebyla. Do doby, než státní aparát vydal příkaz k výrobě kofoly.

Připravil: Jan Kovařík
Dramaturgie: Magdalena Šorelová
Zvukový mistr: Roman Špála
Zvukový design: Jiří Litoš
Režie: Jitka Škápíková
Premiéra: 9. 6. 2020
Produkce: Hana Vrbová

O coca-cole nebo pepsi-cole snil na prahu 60 let snad každý. Kolové nápoje ale byly drahé a nedostupné. Vůně koly tak představovala vůni dálek a zapovězených, nedosažitelných krajin. Tehdy se pánové nahoře rozhodli něco s tím udělat.

Do Výzkumného ústavu léčivých rostlin v Praze doputoval příkaz shora. Vytvořte socialistickou alternativu imperialistických kolových nápojů na bázi kofeinu, a to za využití surovin tuzemských – maximálně dovezených ze spřátelených zemí.

Víte, že...

  • kofola má oproti coca-cole téměř o třetinu nižší obsah cukru a obsahuje až o polovinu méně kofeinu. Není v ní ani kyselina fosforečná
  • kvůli výrobě kofoly se v celostátním rozsahu organizoval sběr bylin i pomerančové kůry
  • zájem o kofolu byl tak obrovský, že v Československu koncem 60. let byliny došly a musely se dovážet
  • jako zdroj domácího kofeinu se někdy využívaly i odpadní saze z komína pražíren kávy v pražských Vysočanech, ze kterých se tato látka izolovala

Dva roky bádání

Úkolem byl pověřen ředitel Výzkumného ústavu léčivých rostlin Zdeněk Blažek. Ten si jako spolupracovníka vyhlédl mladého technologa Jaroslava Knapa. Čerstvý absolvent farmacie v té době pracoval v továrně na léky v Opavě a měl na starost výrobu rostlinných tinktur.

Kofola 70. léta

Na společném postupu se dohodli v roce 1959 na farmaceutickém sjezdu v Karlových Varech. Dělba práce byla jednoduchá: Blažek recepturu vymyslí, Knap nový nápoj vyrobí. A tak se taky stalo.

Blažek namíchal originální vícesložkový sladkokyselý sirup Kofo, který se později stal základem pro nový nápoj – Kofokolu. Ale název byl příliš dlouhý, a navíc by vznikly problémy s ochrannou známkou, a tak se zkrátil na kofolu.

Tajná receptura

Přesné složení kofoly zná pouze pět lidí. Receptura je uložena na několika místech, i v elektronické podobě. Hlavní součástí vždycky byl malinový sirup, listy ostružiníku, jahodníku a maliníku, taky skořice, lékořice, karamel, výtažky z jablek, třešní a rybízu, sušená pomerančová kůra... a další položky. Celkem jich je čtrnáct.

Vývoj loga Kofoly

Jak pánové vyřešili problém s kofeinem? Kde se kofola vyráběla dříve a kde dnes? Čím láká své příznivce?

autoři: Jitka Škápíková , Magdalena Šorelová
Spustit audio

Související