Koláčky brunšvické
I když svatováclavské posvícení je dávno za námi, na posvícenských dobrotách bylo možné si pochutnat i později. O císařském posvícení. Při něm se mimo jiné podávaly brunšvické koláčky.
Recept uvádíme v původní podobě, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:
Promíchej 1/2 kg mouky s jemně sekanou kůrou a šťávou z 1/2 citronu. Pak vmíchej do ní 10 dkg na malé kousky rozkrájeného másla a přidej pak ještě lžíci tlučeného zázvoru. Nyní si ohřej 3 lžíce sirupu a 2 polévkové lžíce medu, dobře promíchej, přilij to k první hmotě a prohněť nyní těsto řádně. Rozválej je pak na moukou posypaném vále na tloušťku asi 1 cm, vykroj z něho malé koláčky a pec je v dosti horké troubě, aby byly křehké.