Kolečka z kynutého těsta s ořechy
Pro vesnické hospodyně bylo ještě na konci 19. století vánoční cukroví velkou neznámou. Pak se peklo, sice bez cizokrajného koření, ale zato s velkou láskou.
Ingredience
- 30 dkg polohrubé mouky
- 20 dkg sádla
- 4-5 lžic vlažného mléka
- 2 dkg čerstvého droždí
- 5 dkg mletých ořechů
- na obalení tlučený cukr
Na vál prosejeme mouku. Smícháme ji s ořechy a vyhloubíme důlek. Do důlku nalijeme mléko a rozdrobíme droždí. Přidáme sádlo a rukama zpracujeme hladké těsto. Ihned rozválíme a vykrajujeme skleničkou kolečka, která klademe na plech vymazaný sádlem. Na plechu je necháme asi půl hodiny kynout a pak vložíme do hodně vyhřáté trouby, upečeme dozlatova, a ještě horké obalíme v cukru.