Koledníci Tříkrálové sbírky opět v ulicích

9. leden 2016

Až do 10. ledna můžete vidět v ulicích měst i obcí chodit od domu k domu koledníky Tříkrálové sbírky. Navazují tak na lidovou tradici, kdy právě před 16 lety poprvé Charita České republiky uspořádala tuto sbírku jako sbírku celonárodní. Jejím cílem je pomoci lidem v tísni a každoročně myslí také na sociálně potřebné v lokalitách, kde koledníci do zapečetěných pokladniček příspěvky vybírají. A právě bez jejich pomoci by Tříkrálová sbírka nebyla možná.

Na dvoře asistentky místní Tříkrálové sbírky se sešla naše redaktorka Víta Balcarová s Růženkou Lomarovou a třemi děvčaty v kostýmech králů. Paní Růžena kontrolovala, zda mají vše – kalendáříky, cukr, svěcenou křídu, zapečetěnou pokladničku a hlavně čepice a rukavice pro malé tři krále, protože teploměr ukazoval 5 stupňů pod nulou.

Představování dobrovolnic

Asistentka Tříkrálové sbírky si pochvalovala, že už má svůj tým, se kterým se jí chodí dobře. Není to totiž jednoduché, chodí od 1. až do 10. ledna a to po práci a po školním vyučování, v sobotu i neděli. A hlavně za každého počasí. A pak se mi děvčata představila a řekla, proč si raději nehrají doma, nebo neleží u televize.

Tříkrálová sbírka 2015 na Orlickoústecku

Kašpar – Michaela Kubíčková se přiznala, že chodí ráda a hlavně do paneláků, kde tak nevymrznou.

Melichar – Veronika Coufalová, říká, že chodí už po páté a s paní Lomarovou jí to hodně baví.

Baltazar – Denisa Švábová na otázku, zda by raději neseděla u televize doma, odpověděla, že ani ne, je na vzduchu a dělá jí radost pomáhat druhým. A tak jsme se vydaly směrem k domu s pečovatelskou službou, kde už na tři krále hlavně starší lidé čekali.

Dárci

Prakticky všechny dveře se v tomto domě otevřely, i když některým s berlemi, nebo na vozíčku to trvalo trochu déle. Ale všichni už měli v rukou buď poslední drobné, nebo i větší papírové obnosy, které do zapečetěných pokladniček vložili. A někteří nabídli i cukroví a měli pro malé kolednice připravené jiné dobroty. Na otázky, zda dávají rádi, prakticky všichni odpověděli, že ano, průkazku nechtěl nikdo a všichni věří, že se peníze dostanou na správné místo. A jedna obyvatelka paní Magda Blodíková ocenila malé i dospělé koledníky, jak si váží jejich práce a času, který věnují pro dobro druhých.

K + M + M

Každému z obyvatelů napsala asistentka Růžena Lomarová svěcenou křídou K+M+B – Bůh žehnej tomu domu a zazpívali koledu s přáním zdraví a štěstí do roku 2016. Však právě v České Třebové se vloni vybralo přes 200 tisíc korun a to není na 16 tisícové město málo. Snad budou i v letošním roce lidé tak štědří a nejen tam, ale i v celé České republice, kde až do 10. ledna Tříkrálová sbírka trvá.

Spustit audio