Koledníkům Tříkrálové sbírky požehnal pražský arcibiskup

5. leden 2011

Pražský arcibiskup Dominik Duka požehnal v katedrále svatého Víta koledníkům Tříkrálové sbírky. V pražské arcidiecézi budou chodit až do desátého ledna.

Odpoledne vyšel z Arcibiskupského paláce průvod Tří králů na velbloudech a za doprovodu orientálních hudebníků směrem ke Svaté rodině na Loretánském náměstí. Tam se „králové" poklonili Ježíškovi a předali mu své dary - zlato, kadidlo a myrhu. Cestou se průvod zastavil před sídlem Hradní stráže a se „třemi králi“ promluvil „král Herodes“.

Na průvod se přišlo podívat odhadem asi tisíc lidí, největší radost z exotické podívané měly děti. Všichni mohli přispět do kasiček malým koledníkům, které musí vždy doprovázet jeden dospělý a pokladnička musí být zapečetěná.

Jan Oulík z Charity České republiky, která akci pořádá, řekl, že se vybrané peníze budou počítat až koncem ledna. Sbírka má podle něj mezi Čechy už tradici. „Mám takový pocit,že lidé sbírku hodně znají, a že jí důvěřují. Lidé na ni rádi přispívají a důvěra v takovou sbírku je ten nejcennější poklad, který každá nezisková organizace má.“

Loni tříkrálová sbírka vynesla skoro 69 milionů korun. Peníze dostal například matky s dětmi, senioři nebo nemocní.

Peníze pro azylový dům

Výtěžek tříkrálové každoročně slouží na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům a matkám s dětmi v tísni a také částečně na humanitární a rozvojovou pomoc v zahraničí. Jedním z těch, kdo dostanou část sbírky ve Středočeském kraji, je azylový dům pro matky s dětmi ve Vlašimi.

„Peníze použijeme na vybavení bytových jednotek pro maminky s dětmi v našem azylovém domě,“ uvedla ředitelka Diakonie Vlašim Petra Povolná.

Dodala, že peníze na azylový dům pro matky s dětmi se shánějí velmi špatně, takže každá finanční částka je dobrá a významná. Největším donátorem je podle jejích slov ministerstvo práce a sociálních věcí, od něhož azylový dům získává každoročně dotaci na provoz. Dále přispívá Středočeský kraj z humanitárního fondu.

„Významnými donátory jsou města Benešov, Vlašim a Votice. Drobnějšími dárci jsou sbory Českobratrské církve evangelické, různé firmy a drobní dárci. V průběhu roku žádáme ještě různé nadace o příspěvky,“ řekla Petra Povolná.

Matky s dětmi mohou v azylovém domě strávit rok, v odůvodněných případech lze podle ředitelky Diakonie Vlašim pobyt o několik měsíců prodloužit.

„Během této doby maminky získají čas v klidu a v bezpečném prostředí řešit svoji sociální situaci,“ řekla Petra Povolná.

Spustit audio
autoři: lej , jht , vso , eve , Michal Šenk