Koleje zdražují. Rostoucí ceny energií pocítí i studenti pardubické univerzity

23. červen 2022 10:41

S rostoucími životními náklady musí počítat i vysokoškoláci. Ceny energií, potravin a pohonných hmot jdou nahoru a zvýšené náklady nutí přepisovat ceníky i provozovatele jak studentských privátů, tak i vysoškolských kolejí. To je  případ i pardubické univerzity. Od příštího akademického roku zvýší platby za ubytování o 10 %, zájem o koleje přesto podle počtu podaných žádostí neklesá.

„Určitě se to vyplatí. Sice se to zdražilo, ale jenom o pár korun. S tím se ale dalo počítat s ohledem na zvyšující se ceny energií a tak,“ pochvaluje si studentka třetího ročníku chemicko-technologické fakulty Daniela, že kolej na příští akademický rok dostala. Pořád je to podle ní levnější varianta ubytování než privát.

Zdražení o 300 korun

Od září zaplatí studenti za běžný dvoulůžkový pokoj se společnou kuchyňkou a sociálním zázemím na patře o 300 korun měsíčně víc než teď. Ředitel kolejí a menzy Jan Brothánek řekl, že je zdražování cen nevyhnutelné. „Dramaticky se nám navýšily v podstatě všechny vstupy. Cena energií vystoupila na 1,5násobek meziročně, skokanem roku je elektrická energie, kde jsme skončili nějakou dobu v režimu DPI, a tam máme nárůst skoro 3,5násobek.“

Podle Brothánka se ale snažili ceny pokojů nastavit tak, aby byly únosné pro studenty, ale zároveň pokryly i zvýšené provozní náklady. „Myslím si, že těch našich 10 % je pořád akceptovatelných. Udělali jsme si i na naší straně prostor pro snižování nákladů a snažíme se ceny držet na úrovni, která je pro ně akceptovatelná.“

I přes 10% zdražení je zájem o koleje veliký. Vysoká škola přijala v prvním kole přes 900 žádostí, 160 uchazečů zůstalo po čarou. V druhém kole bude přijímat přihlášky studentů přijatých do prvního ročníku, pro ně rezervuje asi 35 % lůžek z celkových třinácti set.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související