Kolem Chorvatska prý krouží pětimetrový žralok

18. červenec 2009
Vysílání v Chorvatsku 2009

Pětimetrový žralok se údajně pohybuje u chorvatského pobřeží. Kanada prý plánuje zavedení víz pro chorvatské občany - chce se bránit přílivu osob obviněných z válečných zločinů. Zákaz kouření na veřejnosti v Chorvatsku se vztahuje pouze na vnitřní prostory.

Na Brači zahlédli dnes ráno dva muži asi pětimetrového žraloka. Pohyboval se v okolí obce Povlja. Chorvatské úřady vyzývají turisty k ostražitosti, i když informace ještě není ověřená. Po žralokovi pátrají policejní čluny. Internetová verze deníku Slobobna Dalmacija píše, že žralok kroužil kolem jedenáctimetrové lodi, na které pluli otec se synem. Žralok byl podle nich dlouhý asi jako polovina lodi. Pokoušeli se žraloka vyfotit, ale nepodařilo se jim to.

Pár dní potom, co Kanada zavedla víza pro české občany, se chystá to samé udělat Chorvatům. Kanaďané se bojí, že jejich zemi zaplaví Chorvaté obvinění z válečných zločinů. Takové obavy šíří v posledních týdnech zejména kanadská média. Informaci přinesl internetový server Croatiantimes, který se odvolává na kanadského poslance Boryse Wrzesnewskyho. Ten už proti záměru vlády vystoupil.

Ačkoli v Chorvatsku platí od června zákaz kouření v restauracích a barech, cigarety si tam klidně vezměte s sebou. Zákaz se vztahuje jen na vnitřní prostory, na venkovních zahradách a terasách se kouřit smí. Smělo by se kouřit i vevnitř a zákon to umožňuje, ale stanovuje tak přísné technické podmínky, že to pro majitele restaurací není finančně únosné.

Pokud byste zákaz kouření uvnitř restaurace porušili, hrozí pokuta nejen vám, ale i majiteli taverny. A nezapomeňte, že v Chorvatsku se nesmí kouřit ani na dalších veřejných místech, jako jsou nemocnice, kulturní zařízení a zastávky. Pokud si tam zapálíte, může vás to stát 1000 kun.

Aktuální kurzy měn:
Za 100 českých korun dostanete 28,13 kun, za jedno euro 7,29 kun. To vše v Zagrebačke bance.

Pohonné hmoty:
U čerpacích stanic INA stojí 6,95 kun litr eurodieselu a 7,65 kun Eurosuper 95.

Doprava:
Silný provoz je na všech dálnicích a silnicích vedoucích k moři, nejhorší je situace na A1 v úseku Záhřeb- Karlovač-Bosiljevo. U mýtnice Lučko ve směru Záhřeb je desetikilometrová kolona. Sílí provoz také na A3 v úseku z Bregany do Lipovače, na A4 z Goričana do Záhřebu a z hraničního přechodu Macejl směrem do hlavního města.

Na hraničním přechodu Bajakovo počítejte se zdržením asi hodinu a půl. Doporučujeme raději využít hraniční přechod Tovarnik. V některých spolkových zemích Německa začínají prázdniny, to se určitě podepíše na provozu.

Počasí 19. července:
Zítra má být na Jadranu jasno, polojasno, na Istrii může být i oblačno. Teploty v noci 18 až 23 stupňů, denní 26 až 31 stupňů. Teplota moře už by se dala zařadit do kategorie "kafe": je kolem 26 stupňů, na Zadaru ještě o tři stupně výše.

Jachtaři - dávejte si pozor na neverin. Má mít jihovýchodní až jihozápadní směr a rychlost 30 až 40 uzlů! Moře je dnes na stupni tři až čtyři, zítra se uklidní - má být na dvojce až trojce. Viditelnost 10 až 20 kilometrů, občas mlha.

autor: dnv
Spustit audio

Více z pořadu