Kolja. Film, který získal prvního českého Oscara

Oscara získaly jenom dva československé filmy. Obchod na Korze a Ostře sledované vlaky. Po revoluci a po rozdělení Československa se to povedlo už jenom jednomu. A tím je film Kolja. Víte, že se mohl jmenovat Zlaté šupiny či Dušičky? V Příbězích z kalendáře se také dozvíte, jak probíhalo předávání Oscarů.

Dodnes zůstává jediným ryze českým filmem v historii, který si 25. března 1997 odnesl zlatou sošku za nejlepší celovečerní neanglicky mluvený film. V roce 1996 ho natočil podle scénáře svého otce Jan Svěrák. V České republice ho vidělo 1 346 669 diváků. Vydělal 45 milionů korun, což bylo téměř dvojnásobek 28 milionového rozpočtu.

Původně se mohl jmenovat Zlaté šupiny

Získal šest Českých lvů, včetně toho za nejlepší film. V zahraničí vyhrál kromě nejvyššího ocenění také Zlatý glóbus. Byl uveden ve 40 zemích světa. Jak vlastně tento film vznikal? Věděli jste, že původně se mohl jmenovat Zlaté šupiny, Dušičky nebo Trabant story?

Jak probíhalo samotné předávání Oscarů a proč Jan Svěrák nešel ve šlépějích Miloše Formana a nepokračoval svou další režisérskou kariérou v Hollywoodu?

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

autoři: Jan Kovařík , Monika Valentová , Jindřich Bíč
Spustit audio

Související