Kolotoč na Letné je už 15 let zavřený. Znovu by se na něm měli svézt děti i dospělí od příštího jara

8. červenec 2021

Na pražské Letné by se po letech mohl znovu roztočit historický kolotoč z konce 19. století. Národní technické muzeum sehnalo restaurátora, který dokončí jeho opravu.

Podle vedení technického muzea si minulý týden kolotoč převzal restaurátor. Jako první bude muset opravit dřevěnou konstrukci. Ta je totiž až z devadesáti procent původní, tedy z konce 19. století. „Úkol číslo dva je sanace vlastní točny, protože bude mít nový pohyblivý mechanismus, který bude uvádět v pohyb, to znamená strojní vybavení, motor a tak dále. A samozřejmě je potřeba ji také správně vyvážit,“ říká ředitel muzea Karel Ksandr.

Nyní je kolotoč zamčený a uvnitř prázdný, na dřevěné točně je položených jen pár trámů. Naposledy se na kolotoči mohli lidé povozit v roce 2006. Potom ho muzeum kvůli špatnému stavu zavřelo.

Muzeum nemohlo dlouho najít a vybrat firmu, která opravu kolotoče dokončí. Opravená je už tři roky asi dvacítka figur koní, hotoví jsou i tři rytíři, co stávali uvnitř. Koně restaurátoři potáhli pravou koňskou kůží z Francie, figury jsou v různých velikostech. Ty nejmenší sahají po kolena, největší unesou i 120 kilogramů živé váhy. Až bude kolotoč celý opravený, budou se tak moct svézt i dospělí.

Výstava opravených koní a výzdoby interiéru v roce 2018

To by mělo být příští rok na jaře – opravy mají být hotové v únoru. Vyjdou na víc než 8 milionů korun. Technické muzeum však neplánuje kolotoč pouštět každý den, ale jen svátečně. Přeci jen je to podle ředitele Ksandra historický sbírkový předmět.

autor: Marie Veselá
Spustit audio