Komentář k izraelsko-palestinskému konfliktu

9. září 2021

Postup novináře oproštěného od potřeby vybrat si stranu, kterou bude podporovat a hájit, je velmi obtížný, ale pro čtenáře a posluchače užitečný. 

Vážený pane Pokorný, 

píšu Vám tuhle "stížnost" na Vašeho redaktora pana Jana Fingerlanda, který napsal takový nekvalitní článek (https://plus.rozhlas.cz/jan-fingerland-kdo-vyhral-valku-hamas-nebo-izrael-8497875fbclid=IwAR0SeROL_rVRlBdVQGPEL0CYu8c768T3AGtvHNUZ_20wSRe9wB5j_FfA1Ys), že mám hluboký pocit, že buď je úplným amatérem nebo článek napsal schválně plno lží a dezinformací. 
Pán Fingerland píše o počtu zabitých Palestinců a všichni je označil za teroristé, což není pravda, jelikož bylo zabito převážně hodně civilistů včetně děti a žen. Vůbec se nezmínil o tom, že izraelská armáda bombardovala a totálně zlikvidovala  budovu, kde měli své štáby mezinárodní novináře a televizi. Dál neinformoval veřejnost o tom, jak ten boj začal a kdo vlastně za to může. 
Článek není vůbec objektivní, je polopravdivý a jednoznačně na straně izraelské armády a minimalizuje obrovské ztráty na životech nevinných lidi.(v roce 2014 jich bylo přes 2500). Jsem vícejazyčný člověk, tak sledují co se o tom všechno psalo v EU a mohu Vám garantovat, že je to o něčem jinem.  Nejsem zastáncem ani Izraele ani Hamasu či Fatahu, myslím si ale, že pokud člověk má výhodu a šanci být v takové pozicí jako má pán Fingerland, tak má konat svou práci svědomitě, odpovědně a s velkou dávkou objektivity. Nic z toho bohužel není v citovaném článku. 

Na dezinformaci jsme v ČR trochu zvykli nikdy ale by mně nenapadlo, že to může vycházet z tak seriózního pramene jako je Český rozhlas.
S pozdravem

S. S.

________________________________________________________________________

Vážený pane inženýre,

dovolte, abych Vám sdělil své stanovisko k článku Jana Fingerlanda, který ve svém dopise zmiňujete. Neshledávám v něm podporu izraelského postupu, ale ani podporu palestinské strany. Hodnotím jej jako střízlivý popis toho, co se stalo, v širších souvislostech. Takový postup novináře oproštěného od potřeby vybrat si stranu, kterou bude podporovat a hájit, považuji za velmi obtížný (mimo jiné proto, že je lehce kritizovatelný z obou stran sporu), ale pro čtenáře a posluchače užitečný. 

Rád bych v této souvislosti zmínil své rozhovory s bývalou rozhlasovou reportérkou Pavlou Jazairiovou, která důvěrně znala oblast Blízkého východu a napsala o ní mj. knihu Izrael a Palestina, Palestina a Izrael. Jako dlouholetý editor jejích knih jsem s ní vedl časté rozhovory, v nichž mi mj. potvrdila, že ji v podstatě odmítají obě strany - protože dostatečně nevyjadřuje své sympatie k nim. To, že kritizuje jejich protivníky, obě strany pokládaly za samozřejmost. 

Soudím, že mohu nalézt jistou metodologickou analogii v přístupu Jana Fingerlanda. 

Údaje o počtech obětí se různí podle užitých zdrojů. Nejsem schopen ověřit údaj v článku o dvou stech zabitých operativců Hamasu a Islámského džihádu, tato otázka patří panu Fingerlandovi, kterého přikládám do kopie. Osobně je mi nesmírně líto každého zmařeného života nevinných civilistů, zvláště dětí a žen, a nepochybuji o tom, že novináři pracující pro veřejnoprávní rozhlas mají vůči těmto obětem stejnou míru empatie.

Pokud bych ve způsobu referování o příčínách konfliktu zaznamenal jednostrannou interpretaci (například poukazování na vinu Palestinců) a zamlčování jiných pohledů na věc, musel bych na to upozornit vedení Zpravodajství Českého rozhlasu. Ale takový závěr nemohu spravedlivě učinit. O příčinách konfliktu referoval Český rozhlas v mnoha materiálech, dovoluji si upozornit například na rozhovory se znalcem této problematiky Břetislavem Turečkem. 

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio