Komentář Luboše Palaty o rozdělení Československa

19. září 2019

Od komentářových rubrik požadujme, aby v nich vystupovali zastánci nejrůznějších názorů, které mají svůj odraz například ve voličských preferencích.

Dobrý den.

Budu stručný. V úterý 10. 9. nějak odpoledne jsem slyšel na Rádiu Plus jakéhosi Palatu.

Tvrdil, že Klaus proti vůli Mečiara rozdělil Československo. Že nedovolil referendum na Slovensku, kde byla většina proti rozdělení! No hnus!

Ani to už nechci vyhledávat v archivu ČRo. Stačilo slyšet jednou.

Vždyť si musíte přeci pamatovat, že Slováci vyhlásili už počátkem roku 1992 Slovenskou ústavu nad federální, každá reportáž ze Slovenska byla podkreslena řvaním: "Dosť bolo Prahy, dosť bolo Havla!". Celé léto hořely "vatry nezávislosti". A nějakej kretén Palata to překroutí. A mladí, kteří to nezažili, si při poslechu toho demagoga do mozku zaznamenají: to rozdělení způsobili Češi! Ten Palata je buď úplnej blbec, nebo demagog.

Vy přece jste od toho, aby bylo vysílání pravdivé a objektivní!!

J. L.

P.S. Už jsem Vám několikrát psal. Myslím marně.

_____________________________________________________________________

Vážený pane,

dovolte, abych Vám sdělil svůj pohled na věc. Materiál Luboše Palaty není zpráva, ale komentář. Tedy žánr, který je založen na prezentaci osobního názoru. Názory na určité téma se mohou lišit, někdy dosti zásadně, to vyplývá z lidské přirozenosti. Jestliže tedy autor komentáře mluví o svém názoru na rozdělení Československa, má právo na to, aby vyslovil své mínění, které, jak uvádí, je založeno na studiu dobových materiálů a rozhovorech s aktéry rozdělení Československa. Pravdivost a objektivitu požadujme od zpravodajských relací. Od komentářových rubrik požadujme, aby v nich vystupovali zastánci nejrůznějších názorů, které mají svůj odraz například ve voličských preferencích.

Váš kritický dopis samozřejmě proberu s příslušnými pracovníky Českého rozhlasu, ale vzhledem k výše řečenému neočekávám v zásadě jiný závěr než ten, který jsem Vám sdělil. Píšete, že jste mne už několikrát oslovoval, ale marně. Snažím se pracovat s každým podnětem, který obdržím. Nicméně musím trvat na tom, že žádný posluchač nemůže požadovat, aby z vysílání byly odstraněny názory, s nimiž nesouhlasí. Neznám totiž klíč, podle kterého bych doporučil vyřazovat zastánce určitých politických názorů z vysílání.

Přikládám odkaz na přepis zmíněného komentáře Luboše Palaty.

https://plus.rozhlas.cz/lubos-palata-cesko-ke-slovensku-pri-deleni-velkoryse-nebylo-unie-k-britanii-8073437

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio