Kominíci jedou na doraz. Lidé se kvůli cenám často vrací k tuhým palivům

27. září 2022 13:00

Podzim bývá obdobím, kdy si kominíci na nedostatek práce rozhodně nemohou stěžovat. Letos to ale platí dvojnásob. I kvůli vysokým cenám energií se prý stále více lidí chce pojistit a pořizují si nebo znovu zapojují kotle na tuhá paliva. S tím souvisí i znovuzprovoznění komínů.

„Tady se vyměnil starý kotel, se kterým už se nepočítalo, dovložkovali jsme komín a budeme ho zazdívat,“ Popisuje kominík Luboš Petříček.

Lidé se teď častěji vracejí k tuhým palivům a chtějí vyspravit komíny, které nebyly roky používány. Podle Petříčka je nárůst poptávky obrovský, minimálně stoprocentní. Kominíci podle něj jedou na doraz a některé zákazníky, kteří se ozvou v těchto dnech, letos ani nestihnou vyřídit.

Kominík Luboš Petříček

„Teď v Pardubicích hodně montujeme fasádní komíny u novostaveb, nebo u staveb, které měly v projektu zakreslený komín, ale majitelé chtěli topit jen plynem nebo elektřinou. Při dnešních cenách od toho lidé upouští.“

„Je to náročné, ale udělat se to musí. Ale když je práce, jsou peníze, to je taky výhoda,“ říká další kominík Michal Novotný.

Diář mají kominíci plný na měsíce dopředu. Znovu zprovoznit komín vyjde i na desítky tisíc korun. K tomu musí kominíci dělat i pravidelné revize, které jsou u kotlů, nejen na tuhá paliva, povinné.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související