Kompletní oprava bývalého Prioru v Pardubicích je u konce. Místo jednoho roku trvala tři

26. srpen 2022 09:21

Oprava budovy bývalého Prioru v Pardubicích je prakticky hotová. Práce na rekonstrukci a přestavbě brutalistní budovy měly původně trvat rok. Nakonec z toho ale byly roky tři. Otevřený by měl být od poloviny září.

Pardubický Prior byl vůbec první obchodní dům ve východních Čechách. Otevřený byl 4. června 1974. Takhle o tom tehdy informovaly rozhlasové noviny. „V Pardubicích začal prodej v prvním východočeském obchodním domě, který je stejně velký a rozsáhlý jako pražská Bílá labuť. Stál 75 milionů korun a na celkovém dokončení se podílelo 40 jiných závodů.“

Obchodní dům Prior v Pardubicích krátce po dokončení v roce 1974

Stavba od architektky Růženy Žertové je typická svou oranžovo-červenou fasádou, která má odkazovat na znak města a osmiúhelníkovými okny, které zase mají připomínat včelí plástve a tedy výrobu Pardubického perníku.

Po roce 89 koupila obchodní dům společnost K-Mart, která ho v roce 1996 prodala společnosti Tesco. Ta ho vlastnila až do roku 2019, kdy ho prodala společnosti Atrium Palác Pardubice.

Z jednoho roku byly tři

Poté, co v roce 2019 bývalý Prior koupila společnost Atrium, byla naplánovaná rekonstrukce. Jenže nedlouho po začátku prací se ukázalo, že budova je v havarijním stavu, a rozsah opravy bude muset být mnohem větší.

Stavební práce na budově bývalého Prioru v Pardubicích

„Naše představa byla taková, že po koupi obchodního domu provedeme rekonstrukci vnitřku se zachováním stropů. Poté, co jsme provedli určité průzkumy, jsme byli nuceni stropy uvnitř zbourat a postavit komplet znova a o to se ta rekonstrukce protáhla,“ řekl před časem ředitel Paláce Pardubice Roman Kafonek.

Z původní budovy tak zůstal vlastně jen obvodový plášť s okny. Vnitřek je kompletně nový. Po rekonstrukci má být víc napojený na sousední nákupní galerii.

Potraviny jsou zpět

Co v bývalém Prioru po otevření bude? Možná nejdůležitější věcí pro mnoho Pardubáků je, že v přízemí zase bude supermarket s potravinami. Z reakcí na sociálních sítích vyplývá, že právě na to se hodně lidí těší, protože nějaký větší supermarket v centru města zkrátka chybí.

Ovšem tento obchod už nebude přes tři patra. Už to nebude obchodní dům, jak byli lidé zvyklí. Supermarket bude jen v přízemí a dvě nadzemní podlaží jsou propojená se sousedním Palácem Pardubice, a budou tam menší obchody podobně jako ve vedlejší nákupní galerii.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související