Kompletní rekonstrukce městského hřbitova v Hranicích na Přerovsku je po šesti letech u konce

24. říjen 2022 15:22

Na městském hřbitově v Hranicích dělníci v těchto dnech dokončují kompletní rekonstrukci za 80 milionů korun. Práce trvaly šest let. Teď dodavatelská firma i pracovníci technických služeb nasazují veškeré síly, aby vše stihli dokončit ještě před Svátkem všech svatých a na Dušičky tak byl hřbitov perfektně připravený.

Hřbitov má kromě jiného po celém obvodu novou kamennou zeď, vstupy jsou osazené opravenými bránami a místo po rozpraskaném asfaltu tu lidé můžou chodit po žulových kostkách.

„Rekonstrukce hřbitova jsme měli rozdělenou na několik etap. Jednak z toho důvodu, že nešlo rozkopat celý hřbitov najednou. To by bylo nemožné, neúnosné. Jak technicky, tak i z finančního hlediska, protože ta celková rekonstrukce si vyžádala desítky milionů korun a jenom za poslední dva roky to bylo 40 milionů korun,“ vypočítává nejdůležitější investice mluvčí hranické radnice Petr Bakovský.

„Celková rekonstrukce si vyžádala desítky milionů korun a jenom za poslední dva roky to bylo 40 milionů korun.“
Petr Bakovský, mluvčí hranické radnice

Město na hřbitově plánuje další rozsáhlou opravu. A to památníku, který připomíná více než 14 stovek padlých vojáků v první světové válce. V jeho podzemí je mauzoleum s jejich ostatky.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio