Kompletní „retro". Hořické koupaliště na Dachovech vypadá po opravách přesně tak, jako před 100 lety

28. květen 2021 09:08

Po téměř pěti letech oprav budou návštěvníci hořického koupaliště na Dachovech moci využít kompletně opravené prvorepublikové dřevěné převlékárny. Hlavní stavební úpravy skončily už vloni, ale před zahájením sezóny se v areálu dokončují poslední drobnosti tak, aby od příštího týdne mohli první návštěvníci přijít takříkajíc do hotového.

Žádné moderní technologie, všechno - včetně vrzání některých dveří a masivních klíčů k většině kabinek - opravdu připomíná dobu dávno minulou.

Čtěte také

V areálu se stále pilně natírá, brousí a všelijak odborně kutí - a to třeba i na hlavní budově, kterou město opravilo už před nějakou dobou, říká nezávislý místostarosta Martin Pour.
„Dřevostavba se musí udržovat neustále. Takže tu teď probíhají různé nátěry a obnova nátěrů těch částí, které jsme začali rekonstruovat už před dvěma či třemi lety."

Opravy začaly na přelomu let 2016 a 2017 a byly opravdu důkladné, třeba nosný rošt bylo potřeba udělat úplně znovu. A nejspíš ne naposledy, ví Martin Pour.
„Jakmile je dřevo vystaveno povětrnostním vlivům, sluníčku a vodě, tak degraduje. Takže i tyto schody jsou jistě odsouzeny k zániku a budou se muset třeba po pěti či šesti letech obnovovat, tak to prostě je. Nechtěli jsme sem dávat nějaké tropické dřevo, dříve se to dělalo z modřínu, borovice a smrku, takže jsme to zachovali."

Hořické koupaliště na Dachovech vypadá po rekonstrukci tak, jako před sto lety

Město Hořice se rozhodlo obnovit původní podobu převlékáren podle návrhu architekta Bakury ze 20. let minulého století i za cenu toho, že do areálu bude muset postupně investovat další a další peníze. Už takhle stály práce kolem 11 miliónů a protože se radnici nepodařilo získat žádnou dotaci, platí všechno z městského rozpočtu.

I okolí hlavní budovy vás vrátí v čase

„Při výsadbě se snažíme ctít javory. A tato historická budova je včetně vypínačů a osvětlení v duchu 20. a 30. let 20. století."

Čtěte také

S místostarostou Hořic, architektem Martinem Pourem, se jdeme podívat i do jedné z kabinek.
„Je to celodřevěné. Uvnitř je to jen napuštěno olejovým nátěrem, aby bylo dřevo stále přírodní a tak, jak to bylo původně. Včetně vitráží barevných skel a podobně."

Správkyně areálu Věra Mědílková popisuje, že zájem o převlékárny je velký. Ze zhruba osmdesáti kabinek je už teď asi polovina - těch nejatraktivnějších - dlouhodobě zarezervovaná.
„Přední kabinky už jsou obsazené a vzadu si mohou lidé vybrat. Třeba jen na den nebo na jednu sezónu."

Romantické dachovské koupaliště v sousedství pramene Kalíšku

Město ještě zvažuje, jak pojmout stánek s občerstvením - z hygienických důvodů není možné ho postavit tak, jako před sto lety. Ale to je stejně podle Martina Poura otázka na několik nejbližších let.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související