Kompot o seriálu Most!: Skvělé herce zatím potápí tvůrci zadření v minulosti

23. leden 2019

„Jsem pankáč, korektnost odmítám,“ říká scenárista Petr Kolečko. Osmidílný komediální seriál Most!, který pro Českou televizi napsal a režíroval ho Jan Prušinovský, si údajně „bere na paškál složitá témata, jakými jsou nesnášenlivost či xenofobie“. Podle moderátorů pořadu Kompot se mu ale v prvních dílech veřejnoprávní satira nedaří.

„Nejrozšířenější postoje punku jsou odpor vůči rasismu, rasové diskriminaci, globalizaci, konvencím či komerci,“ připomíná přitom i heslo z Wikipedie. Hodnotové protimluvy Kolečka a Prušinovského bily do očí i při úspěšném seriálu Trpaslík, ve kterém se obyčejné české rodině na malém městě syn promění v černocha, kterému se v seriálu říká negr a zkoumá se, jak velký má penis. „Cikáni“ je pak to nejjemnější označení pro Frantu a Žanetu v seriálu Most!. Pokud by rasistické a xenofobní výlevy sloužily sociální satiře, nebyl by to takový problém. Ten ale vytváří sami tvůrci, kdykoliv v médiích vysvětlují svoje motivace, kde sociální satiru popírají. Nikomu nenadržují a jejich příběhy ve stylu „5 minut Hitler – 5 minut Židé“ údajně s realitou stejně nemají nic společného.

Erika Stárková v seriálu Most!

Divácky oblíbené kreativní duo stereotypy především o manuálně pracujících a menšinách vědomě využívá pro pobavení, což oba přiznávají v rozhovorech. Příklady si poslechněte v tomto díle, ale jeden za všechny: „Obecně se komedie bez stereotypů neobejde, podívejte se na filmy Louise de Funèse, kde používají stereotyp blbého policisty. Ani já se bez stereotypů neobejdu,“ říká například devětatřicetiletý Prušinovský v interview pro server Romea. Petr Kolečko a Jan Prušinovský jsou profesionálové, kteří umí perfektně načasovat gag, dokážou svoje postavy výjimečně obsadit a taky znají svého diváka, což zřejmě těší Českou televizi. Za moderní se jejich přístup k humoru a současné společnosti ale dá označit jen stěží.

Most! na druhou stranu v prvních dílech vyniká hereckými výkony v precizní Prušinovského režii. Vedle Martina Hofmanna v hlavní roli burana Luďana zmiňme především neodolatelného Zdeňka Godlu v roli Franty nebo Eriku Stárkovou v roli Dáši. Více o hereckých výkonech uslyšíte v našem pořadu a rozhovor s Erikou Stárkovou najdete ve starších dílech na wave.cz/kompot.

Jak se tvůrci seriálu Most! vypořádali s transgender postavou a homofobií? Bude Zdeněk Godla nový James Bond? A z novinek v popkultuře: Zaslouží si Paris Hilton 25 milionů korun za jeden djský set? Jak dopadla politická debata na sociálních sítích mezi americkou rapperkou Cardi B, konzervativní komentátorkou Tami Lahren a nejmladší americkou kongresmankou Alexandrií Ocasio-Cortez? Poslechněte si pořad Kompot!

Spustit audio

Související