Kompot Song roku 2018 odhaluje nominace: Zvítězí Cardi B, Ariana Grande, nebo Childish Gambino?

24. prosinec 2018

Prvního února rozhodnou návštěvníci v pražské Venuši ve Švehlovce o vítězích druhého ročníku Kompot Songu roku. Hudební ocenění popkulturního pořadu Radia Wave Kompot mají šanci získat nejen nominované hudební hity, ale i garanti, kteří budou skladby během slavnostního večera obhajovat. Kdo sesadí minulou vítězku Lorde? A která z osobností bude mít nejlepší obhajobu? Přinášíme vám kompletní seznam nominací a jejich garantů. Poslechněte si bližší informace ve zvuku.

Chcete si poslechnout všechny nominované skladby na jednom místě? Připravili jsme pro vás speciální playlist na Spotify.

 

Kylie Minogue – Dancing
Garant: Hugo Rosák

Kylie Minogue letos vydala desku Golden, která navazuje na trend posledních let, kdy známé popové hvězdy více či méně úspěšně koketují s country. Skladba Dancing je považována za jeden z jejích nejsilnějších singlů, které v posledních deseti letech vydala. Není divu, ačkoli zvuk, stejně jako název, vybízí k tanci, textově se Minogue pohybuje ve výrazně temnějších vodách než obvykle. Ve svých padesáti letech rekapituluje svůj dosavadní život a přemýšlí o tanci jako jediném způsobu, kterým by se chtěla rozloučit se životem. Skladbu bude obhajovat její skalní fanoušek a vedoucí Film Industry oddělení karlovarského festivalu Hugo Rosák.

Janelle Monáe – Make Me Feel
Garant: Tomáš Drahoňovský

Bisexuální hymnou roku se bezesporu stala skladba Janelle Monáe z její letošní desky Dirty Computer. Za chytlavým textem a hudební produkcí, která čerpá z odkazu Prince nebo Sheily E., stojí hitmakeři Julia Michaels, Justin Tranter a švédské duo Mattman & Robin. Za zmínku také stojí videoklip, který odkazuje na díly Black Mirror nebo klipy Roberta Palmera. Funkovou záležitost obhájí televizní moderátor Tomáš Drahoňovský.

 

Kendrick Lamar, SZA – All The Stars
Garant: Adam Sedlák

Black Panther byl letos jedním z komerčně nejúspěšnějších filmů. Výrazný byl také jeho hudební soundtrack, za kterým stojí z velké části producentsky Kendrick Lamar. All The Stars, které zazní v samotném závěru filmu, funguje skvěle i mimo kontext komiksového blockbusteru. Dojemnou kombinaci smyčců, futuristického beatu a refrénu, který svou naléhavostí připomíná spíše filmové skladby z let osmdesátých, doplňuje suverénní rap Lamara. Populární režisér videoklipů Dave Meyers potom společně s Lamarem a Davem Free skladbu obohatili o výrazný vizuál, který poukazuje na odkaz africké kultury. Proč je All The Stars Songem roku 2018, vám vysvětlí režisér snímku Domestik a webového seriálu Semestr Adam Sedlák.

Calvin Harris, Dua Lipa – One Kiss
Garant: Alena Doláková

Prodejní čísla a žebříčky pro houseový hit, který navodil nejednomu posluchači v uších atmosféru parties na Ibize, hovoří jasně. One Kiss je například v domovské Velké Británii druhým nejúspěšnějším popovým singlem historie hned po Umbrella od Rihanny. One Kiss je jednou z prvních mainstreamových skladeb, která do rádií znovu navrátila zvuk raných nultých let. Dojem zesiluje psychedelický videoklip, který režíroval Emil Nava. Zda má One Kiss šanci zaujmout i hlasující návštěvníky nepolíbené taneční hudbou, zjistíme prvního února, kdy se bude za skladbu rvát herečka Alena Doláková.

Troye Sivan – Dance To This ft. Ariana Grande
Garant: Petr Vančura

Australský zpěvák a vlogger jihoafrického původu letos vydal druhou desku Bloom, která otevřeně popisuje život mladých queer lidí a v intimní zpovědi dává najevo, že se jedná o jednoho z nejzajímavějších talentů v současné popové sféře. Kombinace obou hlasů, kterou Katherine Barner z Complexu nazvala nebeským spojením, společně s nenuceným osmdesátkovým beatem vytvořila jeden z nejlepších „growerů“ letošního roku. Proč právě tancovat na tuto skladbu, vám vysvětlí během Kompot Songu roku herec Petr Vančura.

Finesse (Remix) [Feat. Cardi B]
Garant: Terezie Kovalová

Obsesi devadesátkovou estetikou naplno zhodnotil Bruno Mars s Cardi B – na tracku Finesse navrací vše, co tehdy letělo: rap, který v nejlepších momentech vzpomene na flow Run-DMC, new jack swingový beat, za který by se nestyděl v době největší slávy ani Michael Jackson, a k tomu v studiovém ateliéru natočený klip plný retro choreografie. Hit letošní zimy potvrzuje, že je někdy dobrým nápadem se vrátit k starší skladbě a předělat ji. To vám potvrdí během svých dvou minut Terezie Kovalová.

Childish Gambino – This Is America
Garant: Ester Geislerová

Pokud se letos mluvilo o nějaké skladbě v mainstreamových i alternativních médiích, byla to jistě This Is America od Donalda Glovera aka Childish Gambina. Nekompromisní videoklip v režii Hiro Muraie, ukazující současnou situaci Spojených států amerických z pohledu afroamerického rappera, není rozhodně příjemnou záležitostí, kterou byste si pustili s přáteli u kávy a krbu. V reakci na skladbu pak vznikaly i regionální verze, které představovaly podobně temné vize rozvrácené společnosti, nejznámější z nich je jistě This Is Nigeria od rappera Falze, která v zemi rozvířila silnou kontroverzi. Politický hudební statement, který se hned první týden od své premiéry dostal na první příčku amerického žebříčku Billboard, je očividným kandidátem na letošní Kompot Song roku 2018. Další důvody, proč skladbu zvolit vítězem, vám během slavnostního večera jistě dá umělkyně a herečka Ester Geislerová.

Ariana Grande – thank u, next
Garant: Annet Charitonova

Na singlu No Tears Left to Cry se Ariana Grande vzpamatovávala z teroristického útoku v Manchesteru, aniž by ještě měla šanci odhadnout, že její expřítel Mac Miller o pár měsíců později spáchá sebevraždu, stejně jako skutečnost, že zruší poněkud náhlé zasnoubení s komikem Petem Davidsonem. V následujícím singlu Breathing zmiňovala svůj boj s panickými atakami a depresí, a zároveň oznamuje, že si chce dát po turné k letošní desce Sweetener od hudby pauzu. Americká popová diva však došla k překvapivému zjištění: hudba je pro ni lékem. Příští rok nás tak čeká deska další – Thank U, Next, ze které pochází i stejnojmenný singl, ve kterém se Ariana osvobozuje od minulosti a svých bývalých vztahů. Na rozdíl od většiny takzvaných „breakup songů“ však vztahy nevidí jako sérii chyb, ale naopak jako způsob, kterým dospívá a učí se bolesti, trpělivosti a hlavně sebelásce. Ariana by si letos od nás zasloužila nejméně tři nominace, nicméně ta jedna padla na snad závěrečný díl singlové „vyrovnávací trilogie“, který pasuje na jasného vítěze i zábavný klip. Ten cituje oblíbené americké teenage komedie z nultých let a nabízí dost hodnotný meme-materiál. Skladbu obhájí zpěvačka a influencerka Annet Charitonova.

Cardi B, Bad Bunny & J Balvin – I Like It
Garant: Zuzana Fuksová

Cardi B se krom zimního rádiového hitu postarala i o hit letní, který po vzoru Despacita spoléhá na smyslný text, latinoamerické vlivy a všudypřítomnou bezstarostnost. Pochází z jejího skvělého debutového alba Invasion of Privacy, na kterém se mimo jiné objevuje i virální singl Bodak Yellow, který z Cardi B učinil jednu z nejznámějších rapperek dneška. (Skladbu mimochodem obhajovala minulý rok blogerka Jana Patočková.) Trapová salsa je důmyslným mixem opulentního životního stylu, který rapperka nově nabyla, radosti ze života, a také odkazem na její latinoamerické kořeny, které zastupuje především sampl z klasické skladby „I Like It Like That“ Petea Rodrigueze a Tonyho Pabona. V současné době trumpovské skladba nabyla i překvapivě politický rozměr. Za obhajobu Despacita si minulý rok Anna Vodrážková odnesla cenu pro nejlepší garantku. Zda naváže Zuzana Fuksová na její úspěch, rozhodnete prvního února.

Divoká karta

Tento rok nově zavádíme takzvanou Divokou kartu, což je skladba, kterou do klání pustíte výsledkem hlasování na webu wave.cz i vy. Hlasování bude probíhat celý leden, a kdo se nakonec do výsledné top desítky dostane, odtajníme až během samotného večera. Vyšlete soutěžit Robyn, filmovou dvojici Bradleyho Coopera a Lady Gaga nebo Beyoncé a Jay Z-ho? Více informací o Divoké kartě už brzy na našem webu nebo facebooku a instagramu pořadu Kompot.

Proč se letos vrátil do kin žánr romantické komedie? Pamatujete si, co se letos událo v královské rodině? A proč žádný z garantů Kompot Songu roku nechtěl obhajovat Drakea? Všechny tyto informace zazní ve speciálním dílu Kompotu, který si můžete poslechnout už teď!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.