Komunální volby v Olomouckém kraji: ANO zvítězilo v Olomouci, Prostějově, Přerově i Šumperku

25. září 2022 00:10, aktualizováno

Komunální volby 2022 jsou u konce. V Olomouci, Prostějově, Přerově i Šumperku jasně vyhrálo hnutí ANO, jen v Jeseníku zvítězilo uskupení Jeseník srdcem.

Olomouc 

Hnutí ANO v Olomouci obhájí své vítězství. Oproti předešlému volebnímu období navíc posílilo o dva mandáty ze 14 na 16. O post primátora se znovu bude ucházet Miroslav Žbánek, lídr hnutí ANO a dosavadní primátor Olomouce. „Že ten výsledek bude až tak příznivý, podle mě mnohé z nás příjemně překvapilo. Je to asi souběh dvou skutečností, a to jednak čtyřleté působení celého zastupitelského klubu a pak taky nálady ve společnosti související se zvládáním nebo spíš nezvládáním energetické a ekonomické krize v podání současné vlády,“ prohlásil Žbánek.

Podobně smýšlí i Markéta Záleská, lídryně koalice SPOLU, která skončila v Olomouci na druhé pozici se ziskem 19,58 % a deseti mandátů. „Druhé místo je pro nás dobré, i když jsme si mysleli nad 20 %. Určitě se na tom podepsala celostátní politická situace,“ hodnotila Záleská.

Do zastupitelstva se dostanou také kandidáti z ProOlomouc a Piráti (8), SPD a Trikolora (5), spOLečně (4) a STAN, ZELENÍ A NEZÁVISLÉ OLOMOUCKÉ OSOBNOSTI (2).

Prostějov

V Prostějově jde o drtivé vítězství hnutí ANO, které vyhrálo volby s 32,52 % hlasů a ziskem 14 mandátů. Jde o výrazné zlepšení, protože před čtyřmi lety získalo ANO 7 mandátů za 18,19 % hlasů.

Vůbec nejvíce hlasů ze všech kandidátů získal František Jura (4 745), lídr hnutí ANO a dosavadní primátor. „Upřímně řeknu, že jsem takový výsledek nečekal. Vyhráli jsme drtivě, sportovní terminologií o parník,“ těšilo Juru. Jaký očekává vývoj po volbách? Zjišťovala reportérka Barbora Taševská.

Po šesti mandátech bude mít NA ROVINU! (STAN, TOP 09, ZELENÍ), stejně tak SPD. Pět mandátů získalo ODS společně s nezávislými, tři uskupení Pévéčko a jeden Piráti.

Kompletní konečné výsledky voleb v Prostějově ZDE.

Přerov

Stejně jako v Olomouci a Prostějově je ANO jasným vítězem voleb i v Přerově. A podobně jako v Prostějově půjde o zlepšení oproti minulým volbám. Zatímco v roce 2018 bralo ANO skoro 25 % hlasů, nyní uzmulo 33,71 % a tedy 14 mandátů.

„Zlepšení o skoro deset procent jsem nečekal. Myslím, že na tyto volby má určitě dopad celostátní politika, která je prostě nešťastná,“ vyjádřil svůj názor lídr hnutí ANO Petr Vrána. 

Druhé SPD získalo šest křesel, pět mandátů Pomáháme městu - ODS a nezávislé osobnosti, po třech Společně pro Přerov - koalice politického hnutí Změna a NEZÁVISLÉ VOLBY a také Piráti - ODVAHA ZMĚNIT PŘEROV, dva mandáty berou Za prosperitu města Přerova a jeho místních částí a rovněž KDU-ČSL a TOP 09.

Kompletní průběžné výsledky voleb v Přerově ZDE.

Šumperk

I v Šumperku se vítězem voleb stalo hnutí ANO, které zde kandiduje společně s nezávislými. I zde to byla výhra s více než 30 % všech hlasů (konkrétně 30,72 %, 10 mandátů). Miroslav Adámek, lídr kandidátky, byl výsledkem překvapen. „Čekal jsem zlepšení oproti minulým volbám, třebě někde okolo 22 až 23 %, ale 30 % je pro mě překvapující,“ uvedl Adámek. Vyjádřil se také k tomu, s kým si nedokáže představit povolební spolupráci. Více v jeho povolebních ohlasech.

Druhé uskupení NEZÁVISLÁ VOLBA získalo čtyři křesla, sjteně jako těsně třetí SPD a čtvrtí ŠUMPERÁCI (STAN A TOP 09). Tři mandáty mají Srdcem PRO ŠUMPERK - KDU-ČSL a nezávislí a po jednom ODS a ROZUMNÍ.

Kompletní průběžné výsledky voleb v Šumperku ZDE.

Jeseník

Jeseník je jediným bývalým okresním městem v Olomouckém kraji, kde nevyhrálo hnutí ANO. Stejně jako před čtyřmi lety zvítězilo uskupení Jeseník srdcem, výrazně ale ztratilo. Obhajovalo 13 mandátů, nyní jich ale bude mít pouze sedm za 30,76 % hlasů.

Koalice ANO s ČSSD získala 23,29 % hlasů a pět mandátů, uskupení PRO JESENÍK obhájilo čtyři křesla, tři mandáty získali Jeseničtí 2022 a jedno křeslo uzmuly kandidátky Nezávislí - Jeseník a SPOLEČNĚ.

Kompletní konečné výsledky voleb v Jeseníku ZDE.

Co na to politolog Karel Páral z Univerzity Palackého v Olomouci?

Podle něj je podle výsledků komunálních voleb úspěch hnutí ANO ve větších městech Olomouckého kraje očekávaný, protože i v minulých komunálních volbách hnutí ANO uspělo. Výjimkou je pouze Jeseník, kde ale i v minulých volbách uspěla jiná uskupení. Vítězství ve volbách ale nemusí podle Karla Párala jednoznačně znamenat post starosty, o finální podobě vedení obcí a měst často rozhodují povolební vyjednávání.

Politolog Karel Páral (napravo) ve speciálním volebním studiu ČRo Olomouc

Jak dopadly volby ve vašem městě/obci? Zjistíte ZDE.

autor: dja
Spustit audio