Koncert bez hranic: Mezi italskou avantgardou a jazzovými ohlasy tradiční perské hudby

23. leden 2022

Přijměte pozvání na dva koncerty z rakouského festivalu Glatt und Verkehrt, které daly vyniknout unikátním talentům italské vokalistky Luisy Cottifogli a íránského hráče na kamanče Kayhana Kalhora.

Luisa Cottifogli: Napříč žánry i zeměmi

Různorodost kulturních zkušeností má Luisa Cottifogli zapsanou již v křestním listě. Vyrůstala a studovala v oblasti Emilia-Romagna a operní zpěv absolvovala v Bologni. Zde také zakotvila v různých divadelních souborech. Ráda střídá starou a soudobou hudbu, jazz i experimenty s hlasem.

Založila různé ženské vokální soubory a zpívala v arabštině se souborem Metissage, nahrála řadu snímků se skupinou Quintorigo. Koncertní renomé získala už před desetiletími s triem San Petronius.

Od té doby se datuje spolupráce s violoncellistou Enrikem Guerzionim, který ji doprovodil loni v červenci i na koncertě v rámci festivalu Glatt und Verkehrt. Na pódiu v rakouské Kremži se k nim připojili kytarista Gabriele Bombardini a jako host další výrazná osobnost, bulharská perkusistka Maria Petrova.

Na koncertě zazněly vlastní skladby Luisy Cottifogli i tradiční texty, většinou z regionu Emilia-Romagna, které zhudebnila.

Kayhan Kalhor: Zázračné dítě z Teheránu

Hned o den později diváci stejného festivalu přivítali íránského hudebníka Kayhana Kalhora, hráče na starověký perský smyčcový nástroj kamanče. Kalhor se narodil v Teheránu, kde se začal učit hudbě od sedmi let. Šlo mu to tak dobře, že už ve třinácti vystupoval jako zázračné dítě s íránským rozhlasovým a televizním orchestrem.

Kayhan Kalhor založil nebo spoluzaložil soubory Dastan (1991), Ghazal (1997), Mistři perské hudby (2000) a od roku 2006 hraje ve formacích pod vlastním jménem. Zkomponoval řadu skladeb, v nichž díky svým znalostem a zkušenostem objevně rozvíjí tradiční perské motivy a inspirace.

Mezi jeho hlavní spolupracovníky v současné době patří tři o mnoho mladší holandští muzikanti – klavírista Rembrandt Frerichs, kontrabasista a houslista Tony Overwater a hráč na bicí nástroje Vincent Planjer.

Spustit audio

Související