Koncert bez hranic: Písničkářský studiově-koncertní dvojboj s Chrisem Eckmanem a Keatonem Hensonem

14. listopad 2021

Seznamte se se sólovou tvorbou frontmana americké skupiny Walkabouts prostřednictvím záznamu slovinského rozhlasu a ponořte se do křehkého světa britského písničkáře v raritním záznamu jeho vystoupení v londýnském klubu Sanctuary.

Fanoušci znají Chrise Eckmana především jako dlouholetého předáka amerických The Walkabouts. Tu dal Chris dohromady v roce 1983 se zpěvačkou a kytaristkou Carlou Torgerson. The Walkabouts během více než 30 let fungování natočili 13 řadových alb a vytvořili si silnou fanouškovskou základnu po celém světě. Především kontinentální Evropa byla jejich folk-rockové výpovědi s příměsí country, ovšem s hlukovými garážovými kytarami výrazně nakloněna. Eckman působí už od poloviny 90. let i v jiných projektech, vedle těch sólových za pozornost jistě stojí třeba i spolupráce s norskými Midnight Choir nebo kapela Dirtmusic.

Se světem world music je Chris v současnosti spojený mimo jiné i skrze vydavatelství Glitterbeat. To založil před necelou dekádou s Peterem Weberem a během krátké doby se labelu podařilo získat hned několik prestižních ocenění veletrhu Womex. Eckman je také vyhledávaný producent a tvůrce filmové hudby. Při vystoupení 15. března letošního roku ve Studiu 26 slovinského veřejnoprávního rozhlasu Radio Slovenija představil společně s řadou hostů svou sólovou tvorbu.

Pro většinu muzikantů byla nedávná covidová opatření spojená s lockdowny pohromou. Britskému písničkáři Keatonu Hensonovi tato situace dost možná vyhovovala. Je totiž znám svou nechutí koncertovat. Vždyť během více než dekádu trvající kariéry odehrál všeho všudy 34 koncertů! Jenže silné úzkosti, kterými Keaton trpí, jsou prostě příliš silnou překážkou. I přes tyto limity je letos 33letý londýnský písničkář úspěšným hudebníkem. Na svém kontě má šest alb, to zatím poslední, ovlivněné zápasem jeho otce s nevyléčitelnou nemocí a nazvané Monument, vydal v loňském roce. Druhá část Koncertu bez hranic prostřednictvím záznamu z loňského března slibuje jedinečný, niterný hudební zážitek umocněný kulisou prázdného londýnského klubu The Sanctuary.

Spustit audio

Související