Koncert bez hranic připomene přelomové turné Pink Floyd k dvojalbu The Wall

10. duben 2021

Před 40 roky skončila jedna část z monstrózního podniku rockerů Pink Floyd nazvaného The Wall, tedy Zeď. Nás logicky v Koncertu bez hranic bude zajímat asi nejpovedenější část celého konceptu – koncertně divadelní ztvárnění příběhu Pinka Floyda. Laďte Koncert bez hranic v neděli 11. 4. 2021 od 20 hodin.

Český rozhlas nedisponuje autorskými právy umožňujícími zveřejnění záznamu pořadu na internetových stránkách.

Příběh The Wall rozpracovala britská čtveřice do několika podob. Po koncepčním dvojalbu, které vyšlo na podzim roku 1979, se britští muzikanti následující dva roky věnovali turné, které svou výpravností překonalo všechna doposud realizovaná rocková představení. Pro svou náročnost se odehrála pouze na čtyřech místech světa, konkrétně v Londýně, Los Angeles, New Yorku a Dortmundu. V roce 1982 pak celý koncept Zdi uzavřelo uvedení stejnojmenného filmu s Bobem Geldofem v hlavní roli.

Výrazně divadelní podoba představení se projevila hned v úvodu téměř dvouhodinové show. Koncert nejprve zmateně uvedl herec Gary Yudman, aby kapela složená z najatých muzikantů s obličeji ukrytými pod plastikovými maskami následně odehrála úvodní skladbu In The Flesh. Jaké bylo rozčarování nadšených fanoušků, když teprve s další skladbou The Thin Ice nastoupili na pódiu opravdoví Pink Floyd. Jeviště navíc začala pomalu přehrazovat vysoká zeď. Tu dávala dohromady skupina najatých pomocníků ze speciálních lepenkových krabic. Její rozměry dosáhly nakonec výšky 8 metrů a délky 40 metrů napříč celým pódiem. Druhou polovinu koncertu tedy strávili Pink Floyd za touto zdí, na níž byly promítány fotografie a animace karikaturisty a kreslíře Geralda Scarfea. Aby nebyli fanoušci zcela ochuzeni o mistrné výkony hráčů, v určitých situacích mohli své oblíbence spatřit i během druhé poloviny vystoupení. Roger Waters se zjevil v hotelovém pokoji, který se vyklopil z jedné cihly zdi během skladby In The Flesh, známé je také Gilmourovo kytarové sólo na závěr tracku Comfortably Numb, které vždy odehrál na vrcholu zdi ze speciální zvedací plošiny.

Pink Floyd materiál studiového dvojalba v živé podobě příliš neupravoval. Přesto se v koncertní podobě rozdíly najdou. Zatímco ze studiové desky byla píseň What Shall We Do Now? vyřazena na poslední chvíli pro nedostatek místa (její text najdeme na přebalu studiového alba), skladba The Last Few Bricks byla koncertním předělem, který umožnil pomocníkům v polovině představení dostavět rostoucí zeď. Turné k tomuto dvojalbu bylo poslední šňůrou, na které si fanoušci mohli užít klasickou sestavu Pink Floyd, zpěváka a baskytaristu Rogera Waterse, kytaristu Davida Gilmoura, klávesáka Ricka Wrighta a bubeníka Nicka Masona.