Koncert bez hranic s legendou R.E.M. i s francouzskou nadějnou kapelou Last Train

13. září 2020

Archiv švýcarského Radio Télévision Suisse oprášil dvanáct let starou živou nahrávku ikony devadesátých let – amerických R.E.M. Rozhlasovým záznamem rockových nadějí Last Train z Francie si připomeneme, že ještě na začátku roku se po celém světě nenuceně koncertovalo.

Připravil a uvádí: Pavel Zelinka.
Pořad vysíláme v rámci Mezinárodní rozhlasové výměny.

S R.E.M. se přesuneme na hodinu a půl do roku 2008, navíc pod pódium švýcarského Paléo Festivalu, kde slavná trojice odehrála jedno ze svých posledních festivalových vystoupení. Málokdo tehdy tušil, že Michael Stipe a spol. objedou zeměkouli právě v tomto roce naposledy ve své kariéře. Zvláště když na album se snesly povětšinou velmi pozitivní recenze a kapela se, jak je ze záznamu slyšet, nacházela ve velmi dobré koncertní fazóně. Do devatenácti položkového menu základního setu koncertu skupina nasázela skladby napříč diskografií, od druhé desky Reckoning až po šest ukázek z tehdy nové, čtrnácté řadovky Accelerate.

V poslední čtvrtině pořadu se přesuneme na začátek letošního roku, kdy ještě nikdo netušil, co nás kvůli koronaviru postihne. Vždy druhý nebo třetí víkend v lednu se v holandském Groningenu koná jeden z největších a nejvýznamnějších showcase svátků na světě – Eurosonic festival organizovaný Evropskou vysílací unií, jejímž členem je i Český rozhlas.

V letošním roce tam představila svůj pozoruhodný, zadumaný, ale také tu a tam zvukově agresivní svět francouzská rocková čtveřice Last Train. Její tvorbu, jak zazněla na prozatím dvou vydaných řadových deskách, můžeme zasadit do emocionálně vypjatého světa grungeových kapel od Nirvany až po Alice In Chains.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.