Koncert bez hranic uvádí soudobé písničkáře s pradávným dědictvím: Xavier Rudd a Elisapie Isaac

12. duben 2020

Druhé vydání Koncertů bez hranic propojí hudbu moderních společností s tradicí jejich původních obyvatel. Díky aktivitě rádií v síti Evropské vysílací unie zazní vystoupení australského písničkáře Xaviera Rudda na německém A Summer’s Tale Festivalu a kanadské zpěvačky a aktivistky Elisapie Isaac ze švýcarského Páleo Festivalu.

Multiinstrumentalista s australsko-nizozemskými kořeny Xavier Rudd působí na hudební scéně více než dvě desetiletí. Zaujal už debutovým albem To Let, které vydal v roce 2002. Od té doby vydal celkem devět studiových alb a stejný počet živých desek. Ve své tvorbě se opakovaně vrací k tématům boje za lidská práva a práva Aboriginců. Poslední album Storm Boy vyšlo v roce 2018 a Xavier ho přijel předvést i do pražského Paláce Akropolis.

Stejně jako v Praze, i během festivalového vystoupení Xavier rád od základního poprockového rukopisu uhýbá do reggae končin a často se přiznává ke svým australským kořenům použitím didjeridoo a dalších nástrojů vlastních původním obyvatelům Austrálie. Záznam německé stanice NDR je výjimečný i v tom, že Rudda zastihuje v celokapelním rozpoložení, které ho tak přibližuje podobně variabilnímu výrazu Stinga.

Druhou polovinu vltavského Koncertu bez hranic obstará kanadská zpěvačka s inuitskými kořeny – Elisapie Isaac. Zpěvačka, skladatelka, filmařka a aktivistka má svůj domov, daleko za polárním kruhem, hluboko ve svém srdci. Tato skutečnost výrazným způsobem ovlivňuje všechny její umělecké aktivity.

Elisapie Isaac

Její snivá hudba přechází do folku a rocku skrze síto inuitských tradic. Za své zatím poslední album The Ballad of the Runaway Girl, které představuje jasný vrchol její dosavadní hudební kariéry, byla nominována na prestižní Juno Award nebo Polaris Music Prize. Není tedy divu, že s následným turné procestovala doslova celý svět, včetně vystoupení na loňském ročníku Colours Of Ostrava.

autor: Pavel Zelinka
Spustit audio

Související