Koncert bez hranic: Vydejte se na cestu od švédského indie popu k latino soulu

20. únor 2022

Poslechněte si vystoupení švédské písničkářky Anny Ternheim na hamburském Reeperbahn Festivalu. V druhé půli pořadu se přesuneme do francouzského Rennes na přehlídku Les Trans Musicale, kde vystoupila sanfranciská kapela původem mexického kytaristy a zpěváka Gilberta Rodrigueze.

Od architektury k niterným písním

Jméno Anna Ternheim je na indie-folkové či alternativní popové scéně dobře známé. První album s názvem Somebody Outside vydala klavíristka, kytaristka, zpěvačka a skladatelka už v roce 2004 a sklidila za něj švédskou hudební cenu Grammy v kategorii nových objevů.

O dva roky později už byla za své druhé studiové album Separation Road oceněna stejnou hudební porotou coby nejlepší hudebnice a textařka. Vystudovaná architektka se od té doby naplno věnuje hudební kariéře a trvale žije na newyorském Manhattanu.

Během koncertu, který se konal v rámci Reeperbahn Festivalu ve velkém sále hamburské Elbphilharmonie, spojila síly s klavíristou Rasmusem Llindelowem, bubeníkem Andreasem Dahlbackem, a především pak se smyčcovým ansámblem Kaiser Quartett.

Nespoutaná smršť energie

Americký kytarista a zpěvák Gilberto Rodriguez, jehož rodina pochází z Mexika, během hodinového setu na 42. ročníku festivalu Les Trans Musicale se svou kapelou Los Intocables rozpoutal na pódiu tropickou a místy tanečně psychedelickou smršť jazzu, rocku, latinskoamerických pouličních rytmů, baskytarových groovů a soulových nápěvů.

Právě pro svou žánrovou eklektičnost zvolila kapela název Los Intocables čili „nedotknutelní“ a svou hudbu hudebníci označují za Modern Chicano Soul.

autoři: Anna Marie Hradecká , Zdeněk Přidal ,
Spustit audio

Související