Konec bitcoinu. Vyplní se předpovědi jednoho z vývojářů této měny?

Decentralizovanou a nepadělatelnou kryptoměnu bitcoin zřejmě po osmi letech od jejího vzniku čeká konec, to alespoň tvrdí jeden z jejích hlavních vývojářů Mike Hearn. Jeho teorii nahrává v posledních měsících často kolísání hodnoty virtuální měny.

Podle Mika Hearna selhala celá idea této měny, tedy nezávislost na vládách, nemožnost ji padělat a nebo ukrást. Podle něj je bitcoin v současné době ovládán pouhou hrstkou lidí.

S tímto tvrzením ovšem nesouhlasí Jakub Čížek, redaktor Živě.cz. „Bitcoin sice po několika negativních zprávách klesl, zhruba o 10 % vůči dolaru. Je to ale celkem stabilní měna a v posledním roce ji začali respektovat mnohé instituce napříč celým světem,“ vysvětluje. Kritici podle něj o konci bitcoinu mluví už několik let.

Čtěte také


Platební systém bitcoin vynalezl v roce 2008 Satoshi Nakamoto. Od roku 2009 tiskne jednotky bitcoinu automaticky síť počítačů podle softwaru, který uvolňuje nové mince stabilním, ale stále pomalejším tempem. Zastaví se, až jich bude 21 milionů.

I v Česku našla nejznámější kryptoměna své nadšence. Třeba brněnská firma oXyShop nabídla předloni svým zaměstnancům v rámci bonusů část výplaty právě v bitcoinech. Společnost od toho ale pro malý zájem po pár měsících upustila. Teď se situace zřejmě obrátí, jak ostatně tvrdí také sám ředitel firmy Zdeněk Michálek.

„Tím, že bitcoin zaznamenal dost výrazný vzestup, přišli opět zaměstnanci s tím, že bychom se k němu mohli vrátit a že by se tak stal standardní odměnou za práci,“ přibližuje.

Bitcoin
autor: bkl
Spustit audio