Konec pesticidů na dohled? Ekologové vyzývají Evropskou unii k záchraně hmyzu i malých farmářů

23. říjen 2021

„Pesticidy jsou symbol celého průmyslového zemědělství. Nejsou jediným problémem, ale způsob hospodaření ve velkém je právě na pesticidech hodně závislý,“ tvrdí expert na zemědělství Hnutí Duha Martin Rexa. Aby změnila svůj přístup k zemědělské politice, vyzývá Evropskou unii iniciativa evropských ekologických organizací. Žádají větší podporu ekofarmářů, biodiverzity a omezení používání syntetických pesticidů.

Rexa uznává, že omezení pesticidů a proměna hospodaření jsou provázané oblasti. „Pesticidy jsou také rizikové, mají prokázaný negativní vliv na biodiverzitu. Zároveň je v nadlimitním množství nacházíme ve vodách,“ vysvětluje.

Čtěte také

Ekologové si přeji postupné omezování syntetických pesticidů a do roku 2035 jejich úplný zákaz.

Škodlivé dopady na život v zemědělské krajině potvrzuje i ekolog a entomolog Lukáš Čížek z Biologického centra Akademie věd. „I v malých koncentracích to ty zvířata velmi ovlivňuje. Pro ně je to nervový jed. Včely jsou pak zmatené a nemohou fungovat tak, aby přežily,“ přibližuje.

Trend zvětšování farem

Vedle omezení užívání pesticidů aktivisté požadují také obnovu krajiny, jejíž podoba je zejména v Česku kvůli kolektivizaci velmi vzdálená od toho, jak vypadala například před sto lety. Chybí v ní remízky, podmáčené plochy, louky ležící ladem nebo tůně, ve kterých by se mohly vyvíjet hmyzí larvy.

Čtěte také

„V zemích, ve kterých kolektivizace neproběhla, ale může být trend dnes v něčem podobný. Zvětšují se tam farmy a dotace mohly mít dříve i vliv na odstraňování některých krajinných prvků,“ upozorňuje Rexa.

Výzvu Zachraňme včely a farmáře už podepsal více než milion lidí, požadavky by se tedy měla zabývat Evropská komise a následně i parlament. Cílem je přimět Evropskou unii i k úpravě dotační politiky. Aktivisté totiž nechtějí farmářům zakazovat nebo přikazovat, ale spíš pomoci vytvořit nástroje, které je budou motivovat k šetrnému hospodaření.

Jak má budoucnost zemědělství vypadat? Poslechněte si Naturu Ondřeje Nováka.

Spustit audio

Související