Konec prokazování se covidovým certifkátem skončí o den později, až v noci ze středy na čtvrtek

8. únor 2022 17:45

Zrušení povinnosti prokazovat se covidovými certifikáty v restauracích nebo ve službách se o den odkládá, zjistil Radiožurnál. Rozvolnění tak začne platit až v noci ze středy na čtvrtek. Změnu ještě zítra musí schválit vláda. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) přitom tvrdil, že povinnost přestane platit ve středu.

„Od 9. (února) může kdokoliv do jakéhokoliv zařízení bez certifikátu, bez PCR testu,“ uvedl minulý týden ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Tento původní plán už ale nyní neplatí.

Lidé bez očkování proti koronaviru totiž budou moct do restaurací nebo kadeřnictví nakonec až ve čtvrtek.

Předseda Asociace kadeřnických a kosmetických oborů Václav Pražák ale kvůli tomu výrazné problémy nečeká.

„To už je potom na každém, jestli to ‚riskne‘ nebo jestli zákaznici přeobjednají o den později. Už to není zase takový rozdíl,“ míní Pražák.

Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Ondřeje Jakoba by si lidé i po rozvolnění měli stále nechat aplikaci Tečka s certifikáty. „Bude důležitá do budoucna a bude důležitá i pro cesty do zahraničí,“ řekl Jakob Radiožurnálu.

„Důležité také bude, že tam člověk bude mít pravidla vstupu, bude tam mít nahráno i to, v jakém stavu je jeho očkování, jaká je jeho platnost. Tečka bude využitá i do budoucna,“ dodal mluvčí.

Povinnost prokazovat se očkováním nebo prodělanou nemocí minulý týden zrušil i Nejvyšší správní soud, dal ale vládě týden na úpravu opatření. Nakonec se kabinet rozhodl nařízení zrušit. Někteří epidemiologové a virologové ale s rozvolněním nesouhlasí.

autoři: Anna Horáčková , red
Spustit audio