Konec selfie z fronty. Ruským vojákům hrozí zákaz nahrávat fotky a videa na sociální sítě

Opatření by se mělo dotknout především ruských profesionálních vojáků. Výjimkou budou naopak vojáci v základní vojenské službě. Pokud zákon začne platit, vojákům by zakázal nahrávat na internet fotky, videa a další materiály, které by nepříteli mohly odhalit užitečné vojenské informace.

Ruští vojáci si už brzy možná nebudou smět ve službě pořizovat selfie a dávat je na sociální sítě. Zákon, který by to zakazoval navrhuje ruské ministerstvo obrany. Čeho přesně a také kterých vojáků by se měl týkat?

Vojáci už kvůli materiálům na sociálních sítích několikrát prozradili svou polohu i úkol. Novinářka BBC tak odhalila vojáka, který se chlubil tím, že východoukrajinským povstalcům doručuje střely Grad.


Polohu v minulosti odhalili na sociálních sítích i ukrajinští vojáci. Podobný zákaz zavedla také nigerijská armáda. Obdobný problém nedávno řešila také izraelská armáda.

Reportér serveru Vice News pak s pomocí příspěvků ze sociálních sítí dokázal účast ruských vojáků v bojích na Donbasu. Moskva přitom působení své armády v této oblasti popírá, vysvětluje to dobrovolnictvím svých vojáků, kterému nijak nebrání.

Podobně se přes sociální sítě objevily detaily o ruských, ale i amerických vojenských aktivitách v Sýrii. Zveřejňování příspěvků z práce svým pracovníkům už zakázala například tajná služba FSB.

Izraelci čelili pokusům palestinského hnutí Hamas dostat se do telefonů izraelských vojáků pomocí falešných účtů na Facebooku. Armáda proto vydala doporučení, jak se její vojáci mají na sítích chovat.

autor: znk
Spustit audio