Konec výjimek pro některá průmyslová odvětví. Fit for 55 narovná systém emisních povolenek, tvrdí europoslanec Peksa

19. duben 2023

Europoslanci schválili zásadní část klimatického balíčku s názvem Fit for 55, který se týká mimo jiné změn v systému emisních povolenek. Ty by se nově měly přestat vydávat bezplatně, navíc se povolenky rozšíří i do dalších odvětví, kterých se dříve netýkaly. Vznikne i fond, ze kterého se budou kompenzovat náklady firmám i domácnostem.

Čtěte také

Podle europoslance Mikuláše Peksy (Piráti), který ve Štrasburku reformu podpořil, je hlavním z problémů současného systému emisních povolenek to, že množství průmyslových odvětví získalo v minulosti výjimky.

„Dá se říct, že dostávají povolenky zadarmo. Proto je celý systém pokřivený. Teď by měl skončit a skutečně začít fungovat tak, jak má. To znamená naplňovat princip ochrany klimatu a bojovat proti vypouštění emisí skleníkových plynů,“ říká Peksa.

Základní myšlenkou reformy je zohlednění, kolik každý vypouští emisí. Konkrétní provedení přitom bude záviset na úpravě jednotlivých členských států.

Kompenzace a energetická chudoba

Dá se očekávat, že změna přinese zvýšené náklady mimo jiné i domácnostem, a proto spolu s reformou vznikl i sociálně-klimatický fond, který má sloužit ke kompenzaci nákladů.

Česko by přitom na kompenzace mělo dostat zhruba 100 miliard korun. Aby mohlo peníze začít přerozdělovat, musí si nejdřív utvořit svou vlastní definici energetické chudoby, tedy musí určit to, za jakých podmínek budou finance vypláceny.

Bude záviset na české vládě a její sociální citlivosti, jak k otázce přistoupí, aby neprofitovali zase jen bohatí.
Mikuláš Peksa

„Evropská unie nechce prvoplánově do těchto věcí členským státům zasahovat a operuje s tím, že se jejich přístup přizpůsobí konkrétním podmínkám. Bude tak hodně záviset na české vládě a její sociální citlivosti, jak k otázce přistoupí, aby neprofitovali zase jen bohatí a peníze se skutečně dostali k lidem, kteří je potřebují,“ vysvětluje Peksa.

Čtěte také

Prostřednictvím reformy Evropská unie ve spolupráci s členskými státy realizuje Pařížskou klimatickou dohodu.

Součástí Fit for 55 je i uhlíkové clo, které by podle Peksy mělo zrušit výhodu států nedodržujících Pařížskou klimatickou dohodu.

„Uhlíkové clo je zaměřené na základní suroviny, jako je ocel, hliník nebo cement. Předpokládám tak, že to ocení i čeští výrobci. Koneckonců sledovali jsme dlouho debatu ohledně oceláren na Ostravsku, které opakovaně zmiňovaly problém dovozu oceli z Číny nebo z Turecka. To je problém pro domácí výrobce, protože jsou zatíženi náklady na dekarbonizaci,“ říká Peksa.

Jak klimatický balíček ovlivní český průmysl? Poslechněte si celý pořad v audiozáznamu. Moderuje Pavlína Nečásková.

Spustit audio

Související