Kontejnerová rozhledna. V Litomyšli plánují netradiční ocelovou vyhlídku

18. leden 2023 13:10

V Litomyšli v místě zvaném Rasovna by u cesty na Kornice měla stát neobvyklá rozhledna. Architekti ji navrhli postavit ze dvou vyřazených lodních kontejnerů. Ty jsou podle autorů odrazem a symbolem globalizace.

Litomyšlská radnice chce vytvořit nové atraktivní cíle pro vycházky v okolí města. Přitom ale nechce utratit příliš moc peněz. A tak už druhým rokem oslovila vítěze České ceny za architekturu, aby navrhli drobný, levný, ale zajímavý projekt, který by ozvláštnil okolí města, které je jinak plné polí.

Architekti z olomoucké společnosti atelier-r navrhli vytvořit rozhlednu ze dvou kontejnerů. Jeden je položen horizontálně a jeho podlaha jen mírně stoupá, aby jím mohly projet i kočárky a invalidní vozíky, na něj navazuje druhý umístěný vertikálně. Jeho vnitřkem vede ocelové schodiště k plošině ve výšce 12 metrů. Na ní bude stát odpočinková lavice a také zvýšená úroveň vyhlídky směřující k severu.

Poloha rozhledny umožní výhledy na městské věže a věžičky. Náklady na stavbu starosta Daniel Brýdl (Generace 89) odhaduje na téměř milion korun, polovinu z této částky chce město získat z dotace. Stavět by se mělo zřejmě až příští rok. „V průběhu ledna bychom měli mít připravenou dokumentaci pro stavební povolení,“ uvedl vedoucí oddělení rozvoje města Antonín Dokoupil.

Vyhlídka je součástí dlouhodobého plánu města nazvaného Cíle cest. Každý rok radnice oslovuje jednoho špičkového architekta, například vítěze celostátních architektonických soutěží, aby navrhl menší a relativně levný objekt podle vlastní úvahy v docházkové vzdálenosti na obvodu města. Cena by neměla převýšit půl milionu korun.

„Litomyšl nemá v okolí spousty lesů a skvělou přírodu, spíše pole a louky. Lidé nemají příliš možností, kam se jít projít. Jeden ateliér nám již vymyslel malou útulnu u jednoho rybníka, už se vyrábí,“ uvedl Brýdl. Město vytipovalo asi deset lokalit, ale architekti si mohou zvolit i jiné místo.

autoři: Barbora Soukupová , Honza Ptáček | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio

Související