Kopřivnice si připomíná sté výročí prvního stálého veřejného promítání

13. červen 2022

Odehrálo se 11. června 1922 pod křídly kopřivnických sokolů v restauraci U Heisigů, dnes Pod Kaštany. Jaký byl první promítaný film? A co měla za úkol takzvaná učitelská hlídka?

Dnešní hostinec Pod Kaštany byl v době před zhruba sto lety v Kopřivnici pulsující baštou českého kulturního dění. Lidé se v sále vedle lokálu scházeli na přednášky, divadelní představení, volební mítinky nebo taky na první promítání obrázků z cest. Třeba v roce 1909 přijel s přednáškou světoběžník a cestovatel Enrique Stanko Vráz. Jeho prezentace se světelnými obrazy patří k průkopnickým kinopočinům v Kopřivnici, více než desetiletí před startem prvního stálého veřejného biografu v roce 1922.

Kopřivnický hostinec Pod Kaštany
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.